Judecătoarea care l-a "executat" pe Voiculescu, cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară

Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva judecătoarei Camelia Bogdan, şefa completului care l-a condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA.
Judecătoarea Camelia Bogdan
Judecătoarea Camelia Bogdan (Freedomhouse.ro)

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a finalizat etapa verificărilor prealabile în cazul judecătoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti şi a constatat că există indiciile săvârşirii unor abateri disciplinare, motiv pentru care a fost dispusă începerea cercetării disciplinare.

"Trebuie să menţionez că discutăm despre o procedură eminamente administrativă, iar în acest moment Inspecţia Judiciară nu contestă nevinovăţia magistratului în cauză. La finalizarea cercetării disciplinare, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, fie respingerea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, citat de Agerpres.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la începutul lunii februarie, în urma informaţiilor lansate în spaţiul public de Antena 3 şi site-ul Luju.ro.

Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a acuzat, la Antena 3, că judecătoarea Camelia Bogdan s-ar fi aflat într-o presupusă stare de incompatibilitate/conflict de interese pe motiv că, în timp ce judeca dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte vătămată, a predat şi un seminar unor angajaţi APIA (instituţie aflată în subordinea Ministerului).

Potrivit organizaţiei lui Ciuvică, judecătoarea a început să judece dosarul ICA, s-a dus în concediu, a luat 10.000 de lei după un seminar susţinut pentru Ministerul Agriculturii, sumă de bani virată printr-o firmă de consultanţă, şi apoi i-a condamnat pe toţi din dosarul ICA.

La rândul său, Camelia Bogdan a depus o cerere la CSM prin care a solicitat să-i fie apărată reputaţia pe motiv că este victima unei "campanii furibunde de denigrare", un adevărat "linşaj mediatic" desfăşurat de trustul lui Voiculescu împotriva sa.

"Potrivit Antena 3 şi Lumea Justiţiei, remuneraţia pe care am primit-o ca lector în cadrul seminarului din 2014, la care se adaugă concediul de odihnă ce ar fi fost efectuat pe banii părţii vătămate în Poiana Braşov, ar fi fost plăţi mascate pentru decizia pronunţată în dosarul privatizării frauduloase a ICA în care a fost condamnat şi Dan Voiculescu, fondatorul Trustului Intact.

Altfel spus, mi se impută săvârşirea în concurs a infracţiunilor de corupţie în formă continuată şi spălare de bani pentru că am predat "Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene" funcţionarilor APIA într-un interval de două săptămâni, în intervalul orar 9-17.00, la Poiana Braşov", se arată în cererea adresată CSM.

Cum se apără Camelia Bogdan

1. Am predat la seminarul de la Poiana Braşov în timpul vacanţei judecătoreşti, cu acordul Preşedintelui de secţie, participând totodată şi la şedinţele de judecată la care am fost repartizată în acea perioadă.

2. Nu am încasat drept remuneraţie pentru prestaţia mea ca lector sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosarul ICA.

3. Nu am fost selectată ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de către Agenţia Naţională de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, instituţie care, potrivit legii, are personalitate juridică şi este ordonator de credite), ci de o societatea care a câştigat procesul de selecţie pentru organizarea de cursuri pentru funcţionari din instituţii aflate în subordinea acestui minister.

4. În prealabil am solicitat expressis verbis Agenţiei Naţionale de Integritate verificarea vreunei potenţiale incompatibilităţi între calitatea de magistrat şi calitatea de lector în cadrul programului "Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene", ANI comunicându-mi că această participare "nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate".

5. Banii cu care am fost remunerată pentru activitatea mea de lector nu provin de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,

6. Colaborez de fiecare dată când se iveşte ocazia la proiectele Institutului Naţional al Magistraturii, dar şi în programe pentru prevenirea şi combaterea corupţiei organizate de diferite alte instituţii, aşa cum fac şi numeroşi alţi magistraţi români.

7. Am participat şi voi mai participa la astfel de conferinţe şi seminare, în ţară şi în străinătate, orice magistrat având datoria de a se perfecţiona continuu şi de a împărtăşi şi altora – magistraţi, ofiţeri de poliţie judiciară, funcţionari – cunoştinţele teoretice dobândite şi practica judiciară; asemenea evenimente joacă un rol important şi în prevenirea, nu doar în combaterea criminalităţii economice.

Pentru a citi integral cererea trimisă CSM de judecătoarea Camelia Bogdan intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne