Judecătoria Olteniţa ar putea-o lăsa pe Ioana Băsescu fără pământ

Victor Ponta la ANRP. 19.iulie 2013
Victor Ponta la ANRP. 19.iulie 2013 (Epoch Times România)

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va cere în instanţă anularea retrocedărilor de terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi, printre care şi 60-70 de hectare ce aparţin Ioanei Băsescu în prezent. Cererea de anulare a retrocedărilor va fi depusă în cursul zilei de vineri la Judecătoria Olteniţa, informează Agerpres, care citează surse guvernamentale.

Reamintim că, în cadrul unui interviu acordat pe 8 aprilie postului Antena 3, premierul Victor Ponta a ţinut să aducă la cunoştinţa telespectatorilor că, în Călăraşi, judeţ în care faţa preşedintelui, Ioana Băsescu şi-a cumpărat 300 de hectare de teren, au avut loc o mulţime de ilegalităţi, "al căror beneficiar final este Traian Băsescu". Concluziile premierului se bazau pe un raport al Corpului său de control, care făcut verificări la Primăria Comunei Nana, care au avut ca obiect respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei Nana.

Conform raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, în 1999 fiind preluate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, terenul agricol a fost concesionat, în schimbul unei redevenţe, societăţii Agromixt Buciumeni SA, până în 2004, când contractul a fost reziliat.

În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate a persoanelor îndreptăţite. Potrivit însă raportului Corpului de Control al premierului, nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar, o parte din membrii Comisiei participând la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după demararea acţiunii de control.

Mai mult, în perioada 1997-2005, Comisia de fond funciar a soluţionat defectuos cele 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate înregistrate de Primăria Comunei Nana: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.

"Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat şi propus reconstituirea dreptului de proprietate atât în baza propriilor cereri, cât şi a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezintă posibile situaţii de conflict de interese", se precizează în raportul care arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.

Lungul şir de nereguli semnalate în raport "culminează" cu achiziţionarea, în 2009 - 2010, de către firma Berfige a unor terenuri ce ar fi făcut obiectul arendării în condiţii nelegale, însumând 290,41 ha, terenuri ce au fost vândute 9 septembrie 2013 Ioanei Băsescu pentru suma de 5.844.864,26 lei.

Raportul mai arată că societatea Berfige nu-şi depusese bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013 — 31.12.2013 până la data formulării răspunsului către Corpul de control al prim-ministrului, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor, motiv pentru care Comisia Parlamentară Nana a declarat că Ioana Băsescu şi-a achiziţionat terenul ilegal, de la o firmă inactivă.

Corpul de Control al guvernului a sesizat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne