Kârgâstan: Dispute asupra unei mine de aur ameninţă să se soldeze cu încă o revoluţie

Epoch Times România
03.04.2013

Viitorul Kârgâstanului, o naţiune tânără care şi-a făcut un obicei din răsturnarea guvernelor, atârnă acum de exploatarea unei mine de aur aflată în munţii Tien Shan, la 4.000 de metri altitudine, scrie Reuters.

După două revoluţii în opt ani, naţionaliştii din Kârgâstan ameninţă acum să iasă din nou în stradă şi să răstoarne încă un guvern dacă mina Kumtor nu este expropriată. Comoara, susţin aceştia, a fost vândută străinilor pentru prea puţini bani.

Contractul pentru operarea minei încheiat cu firma canadiană Centerra Gold în 2009 poate fi renegociat până la 1 iunie. O comisie de stat a declarat că firma canadiană plăteşte prea puţin pentru operarea minei şi, în plus, este pasibilă de amenzi de 457 milioane de dolari pentru poluarea mediului. Centerra dă statului kârgâz o cotă de 14% din venitul său brut.

Trei membri ai Parlamentului au încercat săptămâna trecută să preia conducerea ţării prin forţă, după ce la sfârşitul anului 2012 au condus demonstraţii în favoarea renaţionalizării minei.

Prim-Ministrul Zhantoro Satybaldiyev, un tehnocrat ales în fruntea guvernului în septembrie 2012, spune că pierderea contractului cu Centerra ar însemna sfârşitul oricăror speranţe de a obţine alte investiţii străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor