Kaspersky Lab: 55% dintre dispozitivele mobile folosesc reţele Wi-Fi neprotejate

(SAEED KHAN/AFP/Getty Images)

Un studiu realizat de compania de cercetare Harris Interactive pentru Kaspersky Lab în perioada februarie – martie 2012 dezvăluie faptul că datele stocate pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor pot ajunge foarte uşor în mâinile infractorilor cibernetici.

La studiu au participat aproximativ 9.000 de respondenţi din SUA, Europa şi Rusia.

Astfel, 70% dintre utilizatorii de tablete şi 53% dintre cei de telefoane mobile folosesc reţele Wi-Fi publice pentru a naviga online. Aceasta este una dintre cele mai populare metode folosite pentru a accesa Internetul, urmată de reţelele de telefonie mobilă, utilizate de 58% dintre respondenţi pentru traficul de date.

"Mulţi utilizatori nu conştientizează pericolele care se ascund în spatele reţelelor Wi-Fi publice, în special faptul că transferul de informaţii poate fi cu uşurinţă interceptat, inclusiv datele de autentificare la conturile de online banking. Acesta reprezintă un semnal de alarmă, mai ales că 60% dintre respondenţi recunosc că interceptarea datelor financiare reprezintă cea mai mare îngrijorare a lor. În plus, problema este cu atât mai serioasă cu cât dispozitivele mobile sunt, în general, mai puţin protejate în faţa atacurilor informatice, în comparaţie cu un laptop sau un computer desktop", se spune în studiu.

Studiul mai dezvăluie că mai puţin de jumătate dintre respondenţi au o soluţie de securitate instalată pe tabletă şi aproape un sfert dintre aceştia folosesc protecţie IT pentru smartphone (28%), în condiţiile în care există produse dedicate securizării dispozitivului şi a informaţiilor de pe el, asemenea Kaspersky Mobile Security. În acelaşi timp, 82% dintre participanţii la studiu au o suită antivirus instalată pe laptop-uri şi pe computerele de acasă.

"Surprinzător este că, deşi tabletele sunt proiectate pentru a fi mobile, cel mai des sunt folosite acasă (49% dintre utilizatori) şi la birou (39%) pentru navigarea pe Internet. Reţelele de la serviciu au un nivel mai ridicat de protecţie şi folosesc un protocol de criptare pentru a securiza transferul de date. Totuşi, aceasta nu înseamnă că o protecţie suplimentară nu este necesară", mai arată studiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie