Kazahstanul interzice importurile la petrol şi motorină din Rusia pentru 45 de zile

(photos.com)

În cursul zilei de joi, Kazahstanul a interzis temporar importurile ieftine de motorină şi petrol din Rusia pentru a evita acumularea de surplusuri şi pentru a-şi menţine propriile rafinării în stare de funcţionare.

Conform viceministrului kazah pentru energie Magzum Mirzagaliyev, interdicţia va fi aplicată timp de 45 de zile, a relatat site-ul Novinite.com.

Rubla rusă a pierdut aproape jumătate din valoarea sa în faţa dolarului american în decursul anului trecut, datorită sancţiunilor economice occidentale şi a scăderii preţurilor la petrol. Moneda rusească slăbită a reprezentat un beneficiu, pentur Rusia, vis a vis de exporturile de petrol şi motorină către Kazahstan în ultimele două luni, ridicând temeri în legătură cu o supraproducţie şi afectarea profiturilor rafinăriilor petroliere din Kazahstan, care pot acoperi până la două treimi din nevoile energetice ale ţării.

Conform ministerului kazah pentru energie, Kazahstanul plănuieşte să importe 1,1 milioane de tone de petrol fără taxe şi 760.000 de tone de motorină din Rusia. Doar în luna ianuarie, importurile de petrol de la furnizorii ruşi au totalizat 182.000 de tone, dublul decât volumul planificat de Kazahstan pentru acea lună.

Pentru a se asigura că ţara sa va putea importa restul volumului mai echilibrat pe parcursul acestui an şi, astfel, întâmpinând lipsurile energetice, guvernul kazah a decis să introducă interdicţia, a explicat Mirzagaliyev.

Compania kazahă de petrol şi gaz KazMunayGas a declarat anterior că importurile ieftine de petrol rusesc ar putea forţa cele trei rafinării ale ţării să îşi suspende producţia, conform Novinite.com.

Kazahstanul este o membră a Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia – o alianţă care, declarativ, promovează comerţul liber care include în prezent şi Armenia, Belarus şi Kârgâstan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.