Kerry va discuta săptămâna viitoare la Moscova despre criza siriană cu Putin şi Lavrov

John Kerry a anunţat că se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin în capitala Rusiei pentru a discuta despre conflictul sirian. Vizita a fost anunţată la câteva zile după ce Putin a ordonat retragerea unui număr mare din forţele militare ruseşti prezente în Siria.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a declarat marţi că va călători la Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta despre criza siriană cu preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de Externe Serghei Lavrov.

În timpul vizitei, Kerry va discuta despre accelerarea procesului politic din Siria şi despre utilizarea eficientă a acestui moment, conform declaraţiei oficiale postate pe website-ul Departamentului de Stat american.

Putin a anunţat luni că va începe retragerea “principalei componente” a forţelor ruseşti din Siria.

Deşi motivele din spatele tacticilor lui Putin rămân deschise interpretării, Moscova pare să îşi respecte planurile, au declarat oficiali occidentali.

În timp ce retragerea a început marţi, delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura a declarat că mişcarea lui Putin este “semnificativă”.

Retragerea parţială a forţelor ruseşti – care l-au susţinut pe liderul sirian Bashar al-Assad – a fost văzută ca având un efect de slăbire a poziţiei de negociere a acestuia. Unii analişti consideră că este posibil ca guvernul sirian să fie acum mai înclinat să ajungă la un compromis cu opoziţia.

Dar amplitudinea retragerii forţelor ruseşti rămâne neclară. Putin a declarat că va menţine o prezenţă militară la două baze aeriene din Siria şi viceministrul apărării Nikolai Pankov a precizat marţi că forţa aeriană rusească va continua să bombardeze “ţintele teroriste” din ţara arabă.

Loviturile aeriene ruseşti au ajutat forţele lui Assad să recupereze controlul asupra a aproximativ 10.000 de km pătraţi de pământ, conform datelor citate luni de ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în timpul unei întâlniri cu Putin.

Campania militară rusească – care a început la 30 septembrie 2015 – ar putea să fi costat Moscova până acum aproximativ 38,5 miliarde de ruble (aproximativ 546 milioane de dolari), conform unei estimări publicate marţi de agenţia rusă de ştiri financiare RBC.

Putin a declarat că a ordonat retragerea parţială a forţelor militare deoarece obiectivele Rusiei în Siria au fost în mare parte realizate.