Kiev: Convoiul "umanitar" rus aproape a intrat în Ucraina

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Un "convoi umanitar" rus, acompaniat de personal şi autovehicule militare, a avansat vineri seară către graniţa Ucrainei, cu intenţia de a intra în ţară, dar s-a oprit aproape de frontieră, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, relatează Kiev Post.

Adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Valery Chaly, a declarat că misiunea rusă ar fi putut provoca un război total între cele două ţări, fără să precizeze zona prin care plănuia convoiul rus să pătrundă în Ucraina.

„Rusia a încercat să lanseze o provocare serioasă cu numai câteva ore în urmă, în noaptea asta. Provocarea ar fi putut rezulta într-o escaladare impredictibilă a evenimentelor şi o amplificare a ameninţărilor. Pe căi diplomatice, preşedintele Ucrainei a oprit provocarea”, a declarat Chaly.

Potrivit lui Chaly, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avut o întâlnire de urgenţă cu oficialii din securitate şi a comunicat incidentul liderilor lumii.

Poroşenko a purtat o convorbire cu secretarul de Stat american, John Kerry, şi cu şeful Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. În numele preşedintelui, ministrul de Externe, Pavlo Klimkin, a purtat o convorbire cu ministrul rus de Externe, din partea căruia a primit asigurări că misiunea militară „se va opri”, a anunţat Chaly.

Acţiunea rusă a fost prezentată de Moscova ca având loc în cooperare cu misiunea Crucii Roşii, a declarat Chaly. Totuşi, presa ucraineană a relatat că oficialii Crucii Roşii au negat orice implicare.

Vineri, Statele Unite au anunţat că orice încercare a Rusiei de a trimite ajutor umanitar în Ucraina va fi considerată drept o invazie, amintind că Moscova şi-a manifestat „îngrijorări” similare pentru civili şi înaintea războiului de cinci zile cu Georgia, din 2008.