Kievul anunţă decese ”de ambele părţi” în timpul operaţiunii ”anti-teroriste”

(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014
(S) Olexander Turcinov, preţedintele Parlamentului ucrainean şi Ministrul  Apărării, Igor Teniuc, 14 martie 2014 (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) au lansat, duminică, o operaţiune de eliberare a sediului de poliţie din oraşul estic Slaviansk care s-a soldat cu ”decese de ambele părţi”, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

Operaţiunea vine ca răspuns la atacurile întreprinse de forţele speciale ruseşti, care pretind că sunt grupări paramilitare locale. Acestea au capturat, sâmbătă, un număr mare de clădiri guvernamentale din regiunile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk.

”Au existat decese şi răniţi de ambele părţi”, a declarat Avakov pe pagina lui de Facebook, adăugând că au existat ”un număr neidentificat” de victime printre separatişti.

Din informaţiile oferite de oficialii de la Kiev, un ofiţer al SBU a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în timpul operaţiunii ”anti-teroriste”. Pe timpul operaţiunilor, două elicoptere militare, probabil ale autorităţilor de la Kiev, au survolat sediul poliţiei. Aproximativ 1.000 de protestatari pro-Rusia s-au adunat în jurul sediului de poliţie după capturarea acestuia.

”Transmiteţi tuturor civililor să părăsească centrul oraşului - să nu-şi părăsească apartamentul sau să iasă la fereastră. Separatiştii au deschis focul asupra forţelor speciale fără negocieri”, precizase Avakov cu puţin timp înaintea operaţiunii.

Începând de săptămâna trecută mai multe clădiri guvernamentale ale oraşelor din regiunile Doneţk, Harkov şi Lugansk au fost atacate, în cadrul unor acţiuni considerate de Washington asemănătoare cu invazia din Crimeea.

Un alt grup înarmat a capturat, după un schimb de focuri cu poliţia locală, sediul poliţiei din Kramatorsk, aflat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Rusia. Cele două grupări înarmate, care au folosit tactici profesioniste, erau dotate cu veste anti-glonţ şi armament de provenienţă rusească.

Activitatea grupărilor paramilitare pro-rusia are ca scop asigurarea unei poziţii mai bune pentru Rusia în cadrul negocierilor de săptămâna viitoare de la Geneva, la care vor participa Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina, a declarat comentatorul ucrainean Serghei Leşcenko.

Oficialii NATO au publicat o serie de imagini prin satelit care arată că Rusia păstrează la graniţa cu Ucraina până la 40.000 de unităţi, într-un dispozitiv divers şi pregătit de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe