Ucraina a lansat o operaţiune ”anti-teroristă” în est. Grupările paramilitare pro-Rusia au deschis focul

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Forţele de securitate ucrainene au lansat, duminică, o operaţiune ”anti-teroristă” în oraşul estic Slaviansk pentru eliberarea clădirilor guvernamentale ocupate de grupările paramilitare pro-Rusia, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

”O operaţiune anti-teroristă a început în Slaviansk. Este direcţionată de către centrul de stat al serviciilor de securitate. Forţe din toate unităţile de securitate ale ţării au fost mobilizate”, a declarat Avakov.

Forţele speciale ruseşti, pretinzând că sunt grupări paramilitare locale, au atacat, sâmbătă, un număr mare de clădiri guvernamentale din regiunile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk.

”Invazia trupelor Federaţiei Ruse în estul Ucrainei deja a avut loc. În Slaviansk şi Krasno Liman nu sunt separatişti, ci unităţi de recunoaştere şi diversiune. Modul de operare al acestora este clar: ei „ajută” separatiştii la destabilizarea situaţiei”, a declarat viceamiralul Igor Kabanenko, şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ucrainene.

Miliţiile pro-Rusia au capturat, sâmbătă, sediul poliţiei şi sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) din Slaviansk, la 150 de kilometri de graniţa cu Rusia, şi au preluat sute de arme de foc din depozitele clădirilor. Grupurile înarmate poartă însemnele Uniunii Sovietice din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Gruparea paramilitară din Slaviansk a refuzat să dialogheze cu oficialii de la Kiev şi a deschis focul împotriva forţelor speciale prezente. Dacă situaţia va escalada, Rusia poate folosi incidentul ca pretext pentru o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei.

”Transmiteţi tuturor civililor să părăsească centrul oraşului - să nu-şi părăsească apartamentul sau să iasă la fereastră. Separatiştii au deschis focul asupra forţelor speciale fără negocieri”, a adăugat mai târziu Avakov.

Un alt grup înarmat a capturat, după un schimb de focuri cu poliţia locală, sediul poliţiei din Kramatorsk, aflat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Rusia. Cele două grupări înarmate au folosit tactici profesionale, purtau veste anti-glonţ iar armamentul folosit este de provenienţă rusească.

În Cerevkovka, regiunea Slaviansk, grupările paramilitare au creat puncte de tranzit pe autostrăzi, controlând automobilele ce se deplasează spre Slaviansk.

Mai multe clădiri guvernamentale ale oraşelor din regiunilor Doneţk şi Lugansk au fost atacate după un tipar asemănător, ceea ce Washingtonul consideră că sunt acţiuni asemănătoare cu invazia din Crimeea.

Washingtonul şi Kievul au denunţat agresiunile Rusiei, şi au cerut stoparea acţiunilor invazive.