Kievul cere Occidentului ajutor militar ca în cazul Irakului

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin.
Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin. (youtube.com)

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a cerut din nou Occidentului ajutor militar pentru armata ţării sale care se confrunta de mai bine de patru luni cu separatiştii proruşi din estul fostei republici sovietice, şeful diplomaţiei de la Kiev făcând trimitere la sprijinul occidental oferit din acest punct de vedere Irakului.

'Eu cred că ar fi pe deplin logic ca Ucraina să primească ajutor tehnic şi militar pentru lupta cu terorismul, aşa cum se întâmplă acum în Irak', a declarat Klimkin într-un interviu apărut joi în presa germană, în contextul apropiatei vizite pe care cancelarul german Angela Merkel urmează să o efectueze sâmbătă la Kiev.

Pavlo Klimkin a subliniat totodată că Ucraina are nevoie de ajutor şi în domeniile politic, economic şi social. ''Noi avem nevoie de un plan Marshall pentru Ucraina', a afirmat Klimkin, în interviul menţionat citat de ITAR-TASS. ''Dacă după Al Doilea Război Mondial, un rol important în realizarea Planului Marshall l-au avut SUA, acum conducerea acestei misiuni istorice ar putea fi asumată de Germania'', a apreciat ministrul ucrainean.

Într-un interviu acordat postului de radio german Deutschlandfunk, înaintea reuniunii de duminica trecută de la Berlin a şefilor diplomaţiilor din Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina, Pavlo Klimkin solicita NATO şi Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, apreciind în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să vină cu o nouă strategie faţă de Kiev.

Referitor la cererea Kievului, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara la finalul reuniunii de la Berlin că un posibil ajutor militar dat Ucrainei de către NATO şi UE ar anula toate înţelegerile anterioare cu privire la încetarea focului şi lansarea de negocieri pentru găsirea unei soluţii la criza din această ţară.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma însă la începutul acestei luni că ţările membre ale organizaţiei urmează ca la summitul din septembrie al Alianţei să ia o decizie în legătură cu acordarea unui ajutor pentru Kiev, ajutor care să fie destinat întăririi şi modernizării armatei ucrainene.