Kovesi: Corupţia poate duce la situaţii dramatice. Cetăţenii sunt cei care plătesc preţul mitei

Corupţia ne influenţează foarte mult şi viaţa şi modul de trai, iar uneori poate să ducă la situaţii dramatice, susţine procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.03.2016

Într-un interviu acordat Agerpres, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi susţine că se identifică, atât în calitate de procuror, cât şi în calitate de cetăţean, cu sloganul "corupţia ucide" strigat de oamenii care au ieşit în stradă.

"Şi în calitate de cetăţean, şi în calitate de procuror mă identific cu acest slogan. Corupţia, prin efectele pe care le are, ne influenţează foarte mult şi viaţa şi modul de trai şi, într-adevăr, uneori poate să ducă la situaţii dramatice. Aş putea să dau şi câteva exemple pentru a fi mai clară.

De foarte multe ori, în activitatea noastră am identificat situaţii, dacă ar fi să iau sistemul sanitar, în care persoanele care ofereau mită pentru a pune pe piaţă un medicament trebuiau să plătească anumite comisioane, să ofere mită anumite produse sau sume de bani, iar ulterior preţul mitei se regăsea sau se regăseşte în preţul medicamentelor. Până la urmă, cetăţenii sunt cei care plătesc preţul mitei în astfel de cazuri", a declarat Kovesi.

Acest lucru se poate identifica şi la alte genuri de contracte. Şefa DNA a precizat că fenomenul corupţiei poate influenţa atât preţul serviciilor şi al produselor pe care le cumpărăm, dar şi calitatea produselor şi a serviciilor.

"De foarte multe ori, cei care oferă mită erau obligaţi să comită alte tipuri de infracţiuni. De obicei, mita se cerea sub forma unor sume de bani reprezentând procent între 5 şi 15% din valoarea contractului.

De foarte multe ori, plata acestei sume trebuia să se facă numerar şi de foarte multe ori înainte de încheierea contractului şi atunci mulţi dintre comercianţi sau dintre firmele care doreau să câştige contracte în acest fel comiteau fapte de natură penală, cum sunt evaziune fiscală sau contrabandă sau alt gen de infracţiuni, pentru a putea produce aceste sume de bani pe care le ofereau mită", a adăugat Kovesi.

Întrebată dacă crede că s-a schimbat ceva în mentalitatea cetăţenilor astfel încât eventualele probleme penale ale unor persoane să conteze, de exemplu, în exprimarea opiniei în acest an la alegerile locale şi parlamentare, procurorul-şef al DNA a replicat:

"Cred că o schimbare de mentalitate a avut loc şi ea se reflectă în numărul mare de sesizări pe care le primim de la cetăţeni. Sunt tot mai multe persoane care ne sesizează fapte de corupţie şi cred că, din această perspectivă, a avut loc o schimbare de mentalitate. O să vedem dacă ea se reflectă în alegeri sau în alte activităţi în societate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor