Kovesi, pe lista neagră a comisiei lui Dragnea? Tăriceanu: Şi preşedintele american Clinton a fost audiat

Preşedintele american Bill Clinton a fost audiat într-o comisie senatorială de anchetă, atunci când a avut loc scandalul cu Monica Lewinski, aşa că şi şefa DNA poate fi la fel de bine audiată în Parlament, chiar dacă este magistrat, este de părere liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Toţi cei care vor fi invitaţi la audierile comisiei de anchetă parlamentară privind presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009 au "obligaţia să se prezinte", inclusiv procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat sâmbătă, la Parlament, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

În aceeaşi zi, procurorul general Augustin Lazăr a opinat că magistraţii nu pot fi audiaţi decât de alţi magistraţi şi nu au ce căuta în comisii de genul celei nou înfiinţate la comanda PSD, al cărui preşedinte este însuşi Liviu Dragnea.

Întrebat de presă dacă şefa DNA are sau nu obligaţia să vină în faţa unei comisii respective, având în vedere că este procuror, Tăriceanu a răspuns afirmativ.

Toţi cetăţenii români au drepturi şi obligaţii egale, toţi suntem egali în faţa legii. Dacă Parlamentul hotărăşte constituirea unei comisii de ancheta şi hotărăşte să audieze o serie de persoane care pot să aibă informaţii relevante, cred că este obligaţia tuturor, fără niciun fel de excepţie, să se prezinte în faţa comisiei.

Dacă noi ne referim la ţara pe care o privim cu extremă admiraţie, Statele Unite, acolo, nu foarte demult, în timpul mandatului preşedintelui Clinton, preşedintele SUA a fost convocat pentru audieri la comisia senatorială de anchetă şi s-a prezentat. Şi nu era procurorul Statelor Unite, ci era preşedintele Statelor Unite.

Deci dacă vrem să acceptăm regulile democraţiei aşa cum sunt ele, atunci cred că este obligaţia tuturor să se prezinte la comisia parlamentara de anchetă şi nu există categorii speciale care să fie scutite de această obligaţie", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.