Kovesi: Sper că se va recupera prejudiciul în dosarul Microsoft

Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului din dosarul Microsoft revine Ministerului Finanţelor prin structura specializată, a explicat şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care şi-a exprimat speranţa că această operaţiune va fi dusă la bun sfârşit.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În urmă cu două zile, Înalta Curte a împărţit condamnările definitive în mega-dosarul Microsoft şi a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpaţi. Prejudiciul ar trebui să fie foarte uşor de recuperat în contextul în care procurorii au dispus încă din timpul urmăririi penale numeroase măsuri asiguratorii, a declarat miercuri, în faţa sediului CSM, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

"Nu pot să comentez decizia definitivă, însă ce este important este ca prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi. Este important să vă reamintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile şi clădiri, în jur de cinci apartamente şi mai multe bunuri care pot fi executate.

Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanţelor prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanţa s-a pronunţat. Există foarte multe măsuri asigurătorii în acest dosar, deci el ar trebui să fie destul de uşor de exercitat din punctul nostru de vedere", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.

Celălalt dosar Microsoft în care sunt implicaţi mai mulţi foşti miniştri se află încă în faza de cercetare la DNA.

"Dosarul este în lucru, s-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităţi IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment, suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite.

Este important să vă spun că urmează pentru stabilirea certă a prejudiciului, una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu, şi pentru a dovedi această infracţiune şi pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal este necesar să stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucrează ritmic în acest dosar", a explicat şefa DNA.

Legat la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror, Kovesi a subliniat că acest aspect reprezintă "o chestiune internă".

"Datorită faptului că în DNA avem şi colegi care au venit în urma interviurilor, dar mai ales datorită faptului că anumiţi procurori aveau în instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obişnuim să formăm echipe de procurori care să lucreze în dosare sau redistribuim dosare şi unor procurori nou-veniţi în DNA, dar aceasta este o chestiune internă. Vă pot asigura că se lucrează ritmic în acest dosar, este un dosar complex (...), în condiţiile în care procurorii care instrumentează acest dosar au peste 140 de dosare în lucru", a precizat procurorul- şef al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne