Lanţ uman previne eşuarea a 20 de balene în Playa Blanca din insula Lanzarote (video)

Balene pilot
Balene pilot

Plaja Las Coloradas de Papagayo din insula Lanzarote, Spania, a cunoscut joi, 18 august, un episod neobişnuit. Aici au ajuns aproape 20 de balene, mai precis balene pilot, care au apărut la aproximativ 5 metri de coastă. De fapt, erau pe cale să eşueze, dar zeci de turişti aflaţi în acel moment pe plajă şi în apă au evitat acest dezastru.

"Turiştii care se aflau în zonă au făcut un lanţ uman şi au împiedicat ca animalele să eşueze pe plajă", a explicat pentru La Voz de Lanzarote, Vidal Martin, preşedintele Societăţii pentru Studiul cetaceelor. Acest expert spune că starea de alertă va continu, pentru că animalele ar putea apărea din nou în orice moment.

Aceste animale se găsesc de regulă în ocean, la o adâncime care depăşeşte o mie de metri. Astfel, este neobişnuit faptul că au apărut atât de aproape de coastă. Atunci când o fac, "în mod normal, se datorează faptului că unele dintre animale sunt bolnave, iar grupul le înconjoară", a declarat Vidal Marin.

În cazul în care acest grup de balene pilot eşuau pe plajă, operaţiunea de a le returna în apă ar fi fost foarte dificilă, declară expertul. Pentru aceste cazuri, Guvernul Insulelor Canare are un "protocol" de acţiune. Operaţiunea necesită "mulţi oameni pe uscat şi în bărci", adaugă el, iar operaţia este "lungă şi complexă". "Acestea sunt cazuri foarte complicate. Manipularea unor animale atât de mari şi atât de multe nu este uşoară", a conchis acesta.