Laundromatul rusesc: 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti au fost reţinuţi

15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, suspectaţi că ar fi făcut parte din schema de spălare a banilor din Rusia, numită şi Laundromatul rusesc, au fost reţinuţi marţi, pe 20 septembrie la Chişinău.
Viorel Morari, Şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău
Viorel Morari, Şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău (Captură Foto / privesc.eu)

În urma descinderilor la mai multe judecătorii din ţară şi la domiciliile magistraţilor, peste 15 judecători, foşti judecători şi 3 executori judecătoreşti au fost reţinuţi de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Potrivit organelor de urmărire penală, la cererea Procurorului General, Eduard Harunjen, decizia a fost aprobată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul unei şedinţe închise tot din dimineaţa zilei de marţi, 20 septembrie. Judecătorii reţinuţi ar fi vizaţi în cazul Laundromatului rusesc, spălarea celor 20 de miliarde dolari din Rusia.

Într-un briefing susţinut de Procurorul anticorupţie, Viorel Morari, în legătură cu operaţiunea de astăzi, 20 septembrie a procurorilor şi ofiţerilor CNA, a confirmat faptul că, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii în instanţele de judecată din ţară şi la domiciliile persoanelor vizate.

Totodată, reprezentantul Procuraturii Anticorupţie a refuzat să ofere mai multe detalii despre judecătorii reţinuţi, invocând că „acţiunea de urmărire penală se desfăşoară în continuare, este una specifică şi avem nevoie de timp pentru realizarea acesteia. Respectiv, sunt în imposibilitatea de a furniza mai multe informaţii”, a declarat pentru presă Morari.

Conform informaţiilor oferite de către organele de urmărire penală, în total, au fost vizate 20 de persoane, dintre care 16 judecători şi 4 executori judecătoreşti. Procurorii Anticorupţie au reţinut în total 18 persoane, 15 judecători şi 3 executori judecătoreşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe