Laura Ştefan: România, pe nisipuri mişcătoare. Asumarea politicilor anticorupţie nu e bătută în cuie

România este încă pe nisipuri mişcătoare, nu este sigur că asumarea politicilor anticorupţie e un lucru despre care nu se va mai discuta sub semnul întrebării, este de părere experta anticorupţie Laura Ştefan.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Când va ajunge şi ţara noastră la nivelul de non-corupţie al unor ţări occidentale precum Germania sau al unor ţări nordice precum Suedia sau Danemarca? Nu prea curând, a opinat experta anticorupţie Laura Ştefan, într-un interviu acordat publicaţiei Constanţa Noastră

"Sunt, de firea mea, destul de pesimistă şi nu aş vrea să dau un orizont de timp până la care România va ajunge la nivelul Suediei, pentru că, din păcate, eu nu văd un trend în această direcţie în atitudinea românilor. În afară de sondajele de opinie la care răspundem corect, atunci când mergem la vot, votăm aşa cum am votat la cele mai recente alegeri locale. Şi atunci, nu ştiu dacă schimbarea de mentalitate se va întâmpla într-o generaţie, în două sau în trei.

Dar pentru ca această schimbare de mentalitate să se întâmple cândva, ar trebui să continuăm cu ceea ce facem de zece ani încoace (lupta anticorupţie - n.r.). Şi nici asta nu este sigur. Nu este sigur că asumarea politicilor anticorupţie e un lucru despre care nu se va mai discuta sub semnul întrebării. Nu e deloc cert că acest domeniu de politică publică îşi va păstra importanţa şi soliditatea în anii care vin", a declarat Laura Ştefan.

Experta consideră că România este încă "pe nisipuri mişcătoare", n-a trecut de momentul de la care putem spune că nu ne mai putem întoarce înapoi.

"Contextul geo-politic nu este nici el cel mai fericit. Uniunea Europeană este în faţa unor mari provocări şi vorbim despre Brexit şi despre criza refugiaţilor, astfel încât apetitul pentru problemele ţărilor marginale, cum este România, scade. Inclusiv în cancelariile occidentale, care trebuie să se ocupe de probleme stringente care au impact asupra propriilor popoare.

Cred că de la un punct încolo va fi vorba despre noi şi despre cât de mult ţinem noi la ideea că România poate fi şi o ţară în care să nu mai fie totul de vânzare", a mai precizat Laura Ştefan.

Pentru a citi interviul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne