Leancă a participat la ştampilarea primului lot de struguri de masă exportat în ambalaj european

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat miercuri la ştampilarea primului lot de struguri de masă care va fi exportat în ambalaj european, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. Membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova vor exporta strugurii de masă în ambalaj european, care corespunde tuturor standardelor internaţionale. Iurie Leancă a pus ştampila pe primele lăzi cu struguri care vor fi exportaţi peste hotare. Prima partidă, cu soiuri de struguri albi Arkadia şi cel autohton, roşu, Codreanca, este destinată pentru Bucureşti, România. Evenimentul a avut loc la o gospodărie agricolă de la Budeşti, municipiul Chişinău, unde recolta la hectar este de circa zece tone.

Premierul a afirmat că este impresionat de calitatea viţei-de-vie pe care a văzut-o la Budeşti. „Nu mai e nimic din abordarea de altă dată, când se culegea totul la rând. Am văzut altă abordare, un ambalaj modern şi produs foarte gustos. Producătorii au înţeles cât de important este să te asociezi. Astfel au beneficiat de susţinere de la IFAD şi de la Banca Mondială, de subvenţii şi granturi mari pentru a prelucra producţia. Fermierii sunt mulţumiţi de preţul cu care exportă strugurii pe piaţa europeană. În câţiva ani nu vom mai avea probleme nici cu ambalarea, nici cu depozitele frigorifice, pentru că vom beneficia de susţinere în acest sens. Există solicitări mari de struguri de masă în Polonia şi România, ceea ce adevereşte politicile Guvernului de a deschide pieţele din Vest, păstrând-o pe cea din Est”, a subliniat Iurie Leancă.

Fermierii au declarat că sunt foarte bucuroşi că au decis să investească în ambalaj modern. Ei au afirmat că s-au orientat rapid la noile rigori şi acum au de câştigat. „Aceasta ne va permite să pătrundem pe pieţele noi de desfacere, dar să o păstrăm şi pe cea din Est. Deja exportăm în Uniunea Europeană, dar intenţionăm să penetrăm noi pieţe de desfacere, cum ar fi Orientul Mijlociu. În acest sens, mizăm pe sprijinul Guvernului”, a menţionat Valeriu Cebotari, unul dintre membrii Asociaţiei. Totodată, fermierii au menţionat că au de câştigat şi pentru că s-au asociat, mai ales că importatorii vor cantităţi mari de produse şi nu fiecare are capacitatea să facă faţă cerinţelor.

Lăzile în care vor fi exportaţi strugurii sunt confecţionate din carton presat şi celuloză, au rezistenţă la umiditate, ceea ce va permite păstrarea calităţii produsului. Preţul de achiziţie a unei lăzi este de 10,5 lei MD.

La faţa locului, Premierul Iurie Leancă, împreună cu ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a discutat cu membrii Asociaţiei despre dificultăţile cu care se confruntă fermierii şi care ar fi cele mai bune metode de a le soluţiona.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova are 150 de membri, dintre care doar zece deţin terenuri agricole mari, ceilalţi având până la cinci hectare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe