Legături periculoase. Cum a înarmat Erdogan Al-Qaeda pentru a lupta în Siria

Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan
Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Scriam mai demult că Istanbulul devenise un loc de recrutare pentru viitorii luptători ai Statului Islamic deoarece Erdogan a închis ochii în numele susţinerii rebelilor din Siria care încearcă înlăturarea regimului Assad. Noi informaţii făcute publice de un grup de hackeri arată că serviciul de securitate turc ar fi furnizat trei camioane cu arme către Al-Qaeda. Jocul lui Erdogan cu jihadiştii este tot mai periculos.

Premierul turc i-a susţinut făţiş sau pe ascuns pe toţi cei care luptă împotriva lui Bashar al Assad în Siria. Potrivit Human Rights Watch, islamişti printre care şi viitori luptători ai Statului Islamic au fost antrenaţi şi echipaţi cu bani şi arme în Turcia pentru a lupta împotriva regimului de la Damasc. Mai mult, jihadiştii răniţi ar fi fost trataţi în Turcia, iar Erdogan a permis tranzitul de arme, muniţii şi luptători prin Turcia spre Siria.

Chiar dacă autorităţile turce continuă să nege că ar susţine grupări extremiste care luptă în din Siria, un grup de hackeri a făcut publice o serie de protocoale secrete, care arată că serviciul de securitate turc a furnizat trei camioane cu arme către Al-Qaeda în ianuarie 2014.

Potrivit revistei germane Spiegel, cu exact un an în urmă, jandarmeria din provincia turcă Adana a oprit trei camioane care erau pe drum spre Siria, după ce a primit indicii că acestea ar transporta arme. Procurorul Aziz Takci a dispus să se cerceteze cazul, dar el a fost muşamalizat până la urmă. Erdogan, pe atunci premier, s-a arătat iritat de faptul că ”jandarmii nu aveau dreptul să oprească camioanele serviciului secret MIT pentru că n-au competenţă în acest sens” şi a susţinut că acestea transportau ajutoare umanitare.

Totuşi protocoalele secrete ale jandarmeriei dezvăluite de hackeri arată că transportul conţinea arme, rachete şi muniţii şi ar fi fost destinat Al-Qaeda. Mai mult, convoiul a fost însoţit de oameni din serviciul secret MIT care au protestat vehement împotriva percheziţionării acestuia, fără efect însă, deoarece jandarmii au cercetat încărcătura. Ei ar fi găsit mai multe lăzi inscripţionate cu litere chirilice, o indicaţie a provenienţei ruse, în care se aflau rachete şi muniţii.

Percheziţia a fost întreruptă însă de guvernatorul din Adana, Hüseyin Avni Cos, care a cerut jandarmeriei să lase camioanele să plece nestingherite, motivând că acestea ar circula la dispoziţia personală a primului ministru. Mai mult, el a prezentat procurorului un înscris de la şeful regional al MIT şi altul semnat de el însuşi, astfel încât controlorii au fost obligaţi să lase convoiul să meargă mai departe.

Misterul rămâne însă total în legătură cu acest transport coordonat de serviciul de informaţii, despre care Erdogan şi Davutoglu susţin că a conţinut ajutoare pentru turcmeni. Cazul este cu atât mai dubios cu cât procurorul Takci care a încercat să facă lumină în privinţa lui şi-a pierdut jobul, iar soldaţii care au fost implicaţi în percheziţia camioanelor sunt în prezent cercetaţi sub acuzaţia de spionaj şi riscă pedepse cu ani mulţi de închisoare.

Misterul rămâne total în legătură cu acest transport coordonat de serviciul de informaţii. Cazul este cu atât mai dubios cu cât procurorul Takci care a încercat să facă lumină în privinţa lui şi-a pierdut jobul, iar soldaţii care au fost implicaţi în percheziţia camioanelor sunt în prezent cercetaţi sub acuzaţia de spionaj şi riscă pedepse cu ani mulţi de închisoare.

Lucrurile nu se opresc aici. Imediat după publicarea documentelor secrete de către hackeri, guvernul turc a dispus blocarea tuturor paginilor de Internet care relatau despre acest caz. Mai mult, un tribunal a dispus blocarea Twitter şi Facebook, dacă nu sunt şterse acele conţinuturi. Sentinţa dată de judecători a fost că toate paginile de Internet care relatau despre acest caz să fie închise, iar contul de Twitter @LazepeM folosit de hackeri pentru a publica informaţiile secrete să nu mai poată fi accesat.

Se ştie că platformele youtube şi Twitter au devenit ţinta mâniei lui Erdogan anul trecut, premierul încercând să le cenzureze după ce pe ele au apărut mai multe înregistrări legate de scandalul de corupţie care a zguduit guvernul său. Totuşi Curtea Constituţională a ridicat interzicerea lor.

În orice caz, publicarea protocolului secret arată că Erdogan nu este deloc străin de haosul din Siria. Iar ca şi în cazul legăturilor cu ISIL, şi cele cu Al-Qaeda se întorc ca un bumerang împotriva lui.

În ianuarie anul trecut, şeful serviciilor militare de informaţii israeliene, generalul Aviv Kochavi, susţinea chiar că militanţii Al-Qaeda care luptă în Siria ar avea baze în Turcia şi pot ajunge uşor în Europa din ţara membră NATO. Cert este că jocul lui Erdogan cu susţinerea jihadiştilor anti-Assad este tot mai periculos nu doar pentru Europa, ci şi pentru Turcia.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe