Legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, atacată la CCR de Guvernul Cioloş

Guvernul Cioloş a decis să conteste la Curtea Constituţională mult aşteptata lege privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Nici nu a fost bine adoptată de Parlament că Guvernul a şi decis să atace la Curtea Constituţională legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

"Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei.

Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau... Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Prin demersul la Curtea Constituţională, Guvernul vrea, potrivit premierul, să vadă dacă sunt "elemente de neconstituţionalitate", pentru ca acestea să fie "limpezite".

"Să le clarificăm acum. Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. Şi aici, când vorbesc de potenţiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elveţieni. Şi cei 200, din câte am înţeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde de lei câţi au fost împrumutaţi.

Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituţională. Şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele", a adăugat Dacian Cioloş.

Curtea Constituţională va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului pe marginea legii privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei.

Reamintim că legea respectivă a fost adoptată, săptămâna trecută, în unanimitate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce a fost eliminat atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50%. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne