Legislativul a aprobat în primă lectură Pachetul Anticorupţie

.
. (Photos.com)
Tatiana Chiriac
15.11.2013

Parlamentarii au aprobat în primă lectură Pachetul Anticorupţie, examinând proiectele de lege privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, remunerarea muncii acestora, pensiile, testarea integrităţii profesionale şi modificarea statutului de judecător. Potrivit "Infotag", deputaţii au discutat pedeapsa pentru judecătorii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile, au aplicat legislaţia în pofida practicii judecătoreşti, au demonstrat lipsă de profesionalism. Judecătorii care au comis aceste încălcări riscă o pedeapsă administrativă, care va fi exprimată prin micşorarea salariului cu până la 30%.

Potrivit ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, "proiectul de lege corespunde tuturor standardelor şi se încadrează în strategia de reformare a sistemului judecătoresc".

"Anterior erau aplicate măsuri de răspundere cu caracter profesional - de la mustrare la concediere, mulţi nu făceau diferenţa. Propunem să fie exclusă această formă de pedeapsă şi să fie înlocuită cu răspunderea materială", a spus deputatul.

Proiectul de lege prevede reducerea salariului lunar al judecătorilor care au comis încălcări, pe o perioadă de la trei luni la un an. Printre modificările stipulate în proiect este şi prelungirea termenului de prescripţie pentru încălcarea comisă. Potrivit acestei modificări, judecătorul poate fi tras la răspundere chiar şi după cinci ani de la încălcare.

"Este propusă modificarea componenţei Comisiei disciplinare, care va fi constituită din nouă membri: şase judecători şi trei reprezentanţi ai societăţii. Astfel, va fi creat un sistem care va asigura transparenţa acţiunilor judecătorilor", consideră Efrim.

De asemenea, parlamentarii au aprobat salariul judecătorilor, care va constitui de la trei la cinci salarii medii pe economie, de asemenea, un adaos de 20% şi premiul anual, de până la 30% din salariul anual.

Potrivit calculelor deputatului comunist, Oxana Domenti, "este vorba despre 24-25 mii de lei lunar".

"Nu este normal a acorda judecătorilor astfel de sume. Nici Preşedintele ţării nu are aşa salariu, şi dacă dvs. consideraţi că aceste modificări la salariu vor duce la lichidarea corupţiei din sistemul judecătoresc, atunci greşiţi", consideră deputatul.

Liderul liberal - reformatorilor, Ion Hadârcă a criticat sistemul judecătoresc actual, comunicând că "în special, acest sistem este motivul pentru care cetăţenii moldoveni refuză să se întoarcă în ţară".

"Judecătorii vor avea un salariu la care nici miniştrii nu visează. Uitaţi-vă ce fac judecătorii care emit decizii ilegale, în favoarea miniştrilor şi demnitarilor! Din cauza acestora oamenii refuză să se întoarcă în Moldova, deoarece din sutele de cazuri de corupţie, doar câteva au drept rezultat pedeapsa cu închisoarea. Instanţele de judecată au devenit societăţi pe acţiuni care apără interesele personale şi nu a cetăţenilor. Sperăm că majorarea salariilor va soluţiona această problemă", a spus Hadârcă.

Deputaţii au aprobat testarea integrităţii profesionale a demnitarilor cu ajutorul ofiţerilor CNA şi SIS. Potrivit Efrim, "prin intermediul acestor verificări va fi restabilită încrederea faţă de persoanele publice".

"Rezultatele testului vor demonstra integritatea demnitarilor. Cei care vor refuza să fie testaţi riscă să fie sancţionaţi. Pot fi primul care va trece testarea cu poligraful, deoarece scopul nostru este combaterea corupţiei", a comunicat parlamentarul.

Prin intermediul unui alt proiect de lege vor fi introduse amendamente la articolul din codul penal care prevede pedeapsa pentru îmbogăţirea ilicită. Slujitorii Femidei riscă o pedeapsă cu privarea de libertate de la 5 la 15 ani, cu confiscarea averii pentru care inculpatul nu poate prezenta documente. Pentru acte de corupţie riscă o amendă de la 400 mii lei, de asemenea, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de stat pe un termen de până la 15 ani. Comuniştii au refuzat să susţină aceste proiecte, făcând aluzie la neconstituţionalitatea acestora.

Pachetul proiectelor de anticorupţie este prevăzut de Strategia de reformare a sectorului justiţiei. Aceste proiecte au fost apreciate pozitiv de către Consiliul Europei şi au drept scop lupta cu corupţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor