"Libelulă rimează cu celulă" - Vlad Alexandrescu îl "desfiinţează" pe Tudose

Ideea retragerii dosarului Roşia Montană de la UNESCO denotă o gândire primitivă, de tip comunist, de tip ceauşist, susţine fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.
Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)

Asocierea clasării UNESCO a Roşiei Montane cu imposibilitatea exploatării aurifere reprezintă o minciună, a declarat miercuri senatorul USR Vlad Alexandrescu - fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş - criticând dur discursul în care premierul Tudose a anunţat că Guvernul său va încerca retragerea dosarului de la UNESCO, relatează Agerpres.

"Am avut un sentiment de halucinaţie când am văzut declaraţiile premierului Tudose, care ne-a acuzat că noi am văzut o libelulă acolo la Roşia Montană şi că, dacă am fi lăsat libelula în ţară, ar fi putut să vină nişte domni să declare că libelula a murit şi că nu a lăsat urmaşi. Doar că au fost câţiva tehnocraţi care au dus libelula la Paris, la UNESCO, şi de acolo e mai greu să o scoatem. Acestea au fost declaraţiile premierului Tudose.(...) Faptul că situl ar fi clasat la UNESCO nu adaugă nimic faţă de clasarea pe care noi am dat-o de categorie A a listei naţionale a monumentelor istorice. (...) Avem legislaţie naţională, ea e suficientă pentru a îngrădi exploatarea astfel încât să respecte patrimoniul. A asocia clasarea UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere este o minciună. Clasarea UNESCO nu aduce un grad legal suplimentar de protecţie, ci doar monitorizează protecţia pe care, legal, autorităţile române sunt obligate să o dea patrimoniului istoric", a declarat Alexandrescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

Fostul ministru al Culturii a mai declarat că i se pare halucinant ca un partid care susţine că apăra identitatea României să trateze patrimoniul cultural minier de la Roşia Montană în termenii unei libelule.

"Cred că are să rămână porecla acestui premier — premierul libelulă. Libelulă rimează cu celulă şi cred că probabil această libelulă e făcută să zboare ca să uităm practic această reformă, această deviaţie a Justiţiei care ar trebui să-i scape de celulă pe cei îndrituiţi să ajungă acolo", a adăugat Alexandrescu.

Senatorul a mai explicat că Roşia Montană a fost integrată listei monumentelor istorice de categorie A din decembrie 2015, după care el, în calitate de ministru al Culturii, a înaintat acest dosar pe lista indicativă pentru UNESCO, pentru ca, ulterior, succesoarea sa, Corina Şuteu, să depună dosarul în 5 ianuarie 2017, dosar care "a beneficiat de o întreagă susţinere internaţională".

"Faptul că premierul României consideră că libelula ar trebui adusă înapoi în ţară pentru a fi omorâtă aici şi pentru a nu mai lăsa urmaşi mi se pare o gândire primitivă, de tip comunist, de tip ceauşist, în sensul în care în ţară ne permitem să facem lucruri pe care în străinătate nu le putem recunoaşte. Această declaraţie aduce România cu 20 de ani înapoi şi în calitate de fost ministru al Culturii şi de senator USR mă simt dator să avertizez opinia publică că este un derapaj de discurs şi de gândire foarte periculoase care afectează credibilitatea României.(...) Dacă noi retragem acum dosarul Roşia Montană ne pierdem orice credibilitate", a afirmat Alexandrescu.

Reamintim că în ultima zi de mandat al Corinei Şuteu, Ministerul Culturii a depus la UNESCO Dosarul Roşia Montană, dând astfel curs dorinţei a mii de români care au sperat, până în ultimul moment, că tehnocraţii nu vor lăsa decizia depunerii în seama PSD-ului. 8 luni mai târziu, premierul Mihai Tudose a anunţat însă că va încerca să retragă dosarul Roşia Montană de la UNESCO, motivând că acolo sunt resursele noastre aurifere care vor rămâne neexploatate dacă zona e declarată protejată.

"E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejăm, noi o deprotejam - puteam să spunem că acolo trăieşte ultimă specie de libelulă şi apoi constatăm că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe", a declarat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne