Liberia declară starea de urgenţă din cauza epidemiei de Ebola


Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone
Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Preşedintele liberian, Ellen Johnson, a decretat stare de urgenţă în Liberia, după răspândirea epidemiei de Ebola, avertizând că este nevoie de măsuri extraordinare pentru ”supravieţuirea statului”, potrivit AFP.

Vorbind despre ”pericolul clar şi prezent” adus de virusul mortal, preşedintele a anunţat, în timpul unui discurs care va fi prezentat astăzi parlamentului, că starea de urgenţă va dura cel puţin 90 de zile.

Cel puţin 300 de liberieni au fost infectaţi de boala tropicală, care s-a răspândit în pădurile din Africa de Vest de la începutul acestui an. Peste jumătate dintre persoanele infectate au murit.

Liderul liberian a cerut deja trei zile de post şi rugăciune, sperând la o intervenţie divină împotriva celei mai mortale epidemii de ebola din ţară.

"Domeniul în care se manifestă şi amploarea epidemiei, virulenţa cu care se manifestă şi rata mortalităţii provocată de virus depăşesc acum capacitatea şi responsabilitatea legală a oricărei agenţii guvernamentale sau minister", a precizat aceasta în timpul discursului.

Ultimul bilanţ oficial din Africa de Vest arăta că 932 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul anului, potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 1.711, majoritatea în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

De asemenea, sporesc îngrijorările că boala se va răspândi şi în naţiunea cea mai populată din Nigeria, după a doua moarte dintre cele şapte cazuri confirmate în Lagos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe