Liderii protestatarilor obligaţi să achite peste 750 mii lei Parlamentului RM

Parlamentul Republicii Moldova solicită liderilor protestatarilor să achite despăgubiri aduse clădirii Parlamentului în urma protestelor din 20 ianuarie 2016, care depăşesc 750 mii lei.
Proteste la Chişinău
Proteste la Chişinău (Epoch Times România)

Cei trei lideri ai protestatarilor, Andrei Năstase, Igor Dodon şi Reanato Usatîi, consideraţi vinavaţi de pagubele pricinuite sediului Parlamentului în timpul manifestaţiei din 20 ianuarie, au fost anunţaţi că trebuie să achite despăgubiri în valoare de 750.098 lei.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat au constatat la 21 ianuarie, în baza Dispoziţiei Secretarului general al Parlamentului, care a fost prejudiciul adus de protestatarii care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de votarea pe ascuns a premierului Pavel Filip. Conform Realitatea.md, în urma calculelor, autorităţile au anunţat că „devizul costului prejudiciului constituie 750.098 lei”.

Prin urmare, Platforma DA, Partidul Socialist şi Partidul Nostru trebuie să achite benevol suma indicată de către Parlament, în caz contrar, autorităţile se vor adresa în instanţa de judecată pentru soluţionarea litigiului, cu încasarea din contul personal.

Liderul PSRM, Igor Dodon şi preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase sunt de părere că solicitarea Parlamentului nu este decât o încercare a autorităţilor de intimidare a protestatarilor.

„Această scrisoare scoate în evidenţă frica, minciuna, trufia, ipocrizia şi agramaţia juridică a celui mai toxic personaj din regiune - Plahotniuc. Acest proxenet politic pune în aplicare tehnici sovietice şi banditeşti de intimidare şi de demoralizare a celor pe care i-a jefuit. După mimarea investigării furtului miliardelor de lei, a spălărilor de miliarde de dolari, a furtului la tarifele la energie, această înscenare a unor devastări şi inventarea unor prejudicii nu mai surprinde pe nimeni.

Acest criminal, beneficiar al batjocurii suportate de populaţia acestei ţări e în stare să îşi însceneze într-o zi şi propria întemniţare. Scoaterea din captivitate a statului şi a cetăţenilor merită orice sacrificiu. O viaţă trăită în Demnitate si Adevăr nu are preţ”, a subliniat Andrei Năstase, citat de Jurnal TV.

La rândul său, liderul socialist consideră că „aceasta este culmea obrăzniciei şi cinismului. Aceşti oligarhi care au furat miliarde de lei şi peste un miliard de dolari, potrivit rapoartelor internaţionale, încearcă să sperie lumea ca să nu iasă la protest. Noi evident că vom face tot posibilul, dacă va fi necesar şi prin judecată, să demonstrăm că nu au avut loc astfel de prejudicii pentru Parlament, iar dacă au avut loc au fost provocate de către provocatori ai guvernării. De aceea, categoric nu suntem de acord cu această decizie a Parlamentului”.

Amintim că la 20 ianuarie, cetăţenii Republicii Moldova au luat cu asalt clădirea Parlamentului după ce a fost votată investirea Guvernului Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe