„Nu eşti preşedintele nostru!” - Protest anti-Iohannis în Piaţa Universităţii

Valul de nemulţumiri pe marginea poziţiilor recente ale preşedintelui României Klaus Iohannis se revarsă din mediul online în stradă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 anunţă un protest sub genericul „Nu eşti preşedintele nostru!”, protest prin care unioniştii îşi propun să-i reamintească şefului statului promisiunile făcute în campania electorală şi pe cele de la începutul mandatului. Evenimentul va avea loc sâmbătă, ora 18:00, la Fântâna de la Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Protestul are loc la scurtă vreme după ce, în cadrul unei alocuţiuni susţinute la dezbaterea publică "Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile", Iohannis a afirmat că a pune acum problema unirii Moldovei cu România i se pare un demers puţin serios.

În acest context, Acţiunea 2012 reaminteşte că în timpul campaniei electorale din 2014, pe 7 noiembrie, Klaus Iohannis - la vremea respectivă candidatul ACL la alegerile prezidenţiale - a afirmat că unirea României cu Republica Moldova e un lucru pe care numai Bucureştiul poate să îl ofere şi numai Chişinăul poate să îl accepte, iar dacă cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc unirea cu România, atunci nimeni nu îi poate opri. Pe 17 februarie 2016, în schimb, în cadrul unei dezbateri publice, preşedintele României a precizat Unirea ar fi, în acest moment, un demers neserios şi că Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană mai întâi.

"Nu vrem o Românie a lucrului minţit sau o Românie a lucrului tăcut, vrem o Românie reîntregită, în fruntea căreia să se afle un preşedinte care să îşi onoreze promisiunile făcute faţă de cei din Ţară, dar şi faţă de cele peste 3 milioane de români de peste Prut. Ieşim în stradă să îi cerem lui Klaus Iohannis să iasă din pasivitate”, a declarat preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, 2500 de persoane şi-au confirmat, pe Facebook, prezenţa la protest. Reamintim, în acest context, că declaraţiile recente ale lui Iohannis au stârnit nemulţumirea nu doar a unioniştilor ci şi a multor alţi români, revoltaţi de faptul că şeful statului a criticat intervenţia ANAF la Antena 3, a cerut ca legea electorală impusă României de PSD-PNL, prin care alegerile locale se vor face într-un singur tur de scrutin, să fie lăsată să-şi facă treaba măcar un mandat etc.