Liderul Khmerilor Roşii acuzat de genocid s-a stins din viata

Călugăr cambogian priveşte fotografiile victimelor regimului Khmerilor Roşii, la închisoarea S-21 devenită acum muzeul Toul Sleng în Phnom Penh, Cambogia.
Călugăr cambogian priveşte fotografiile victimelor regimului Khmerilor Roşii, la închisoarea S-21 devenită acum muzeul Toul Sleng în Phnom Penh, Cambogia. (Paula Bronstein / Getty Images)

Ieng Sary, un lider al Khmerilor Roşii în vârstă de 87 de ani, a decedat. El a deţinut funcţii de conducere sub Khmerii Roşii în perioada 1975 - 1979. Ieng a facilitat arestarea în masă de cambodgienilor nevinovaţi, trimiţându-i în închisorile mortale secrete S-21, unde erau torturaţi brutal înainte de a fi ucişi, potrivit site-ului Tribunalului pentru Cambodgea.

Ieng, în vârstă de 87 de ani, a fost judecat în faţa Camerelor Extraordinare ale Curţilor din Cambodgea (ECCC), după arestarea sa din 2007. El a fost acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi încălcări grave ale Convenţiilor de la Geneva din 1949. Ieng a fost viceprim-ministru şi ministru de externe al Cambodgei Democrate între 1975 - 1979 şi a deţinut şi alte poziţii, potrivit site-ului Tribunalului pentru Cambodgea.

ECCC a prezentat dovezi semnificative că Ieng a încurajat în mod repetat şi public arestări şi execuţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi în Cambodgiea Democrate. Dovezile au relevat şi faptul că Ieng a facilitat arestările în masă şi transferurile către S-21.

S-21 a fost o închisoare secretă unde cambodgienii nevinovati - copii, femei şi barbati - erau duşi legaţi la ochi şi de unde nu mai erau niciodată eliberaţi. Ei erau torturaţi şi strânşi laolaltă luni de zile înainte de a fi ucişi cu brutalitate.

"Este imposibil să te confrunţi cu cifre de acest gen. Dacă luăm în considerare populaţia totală a Cambodgiei, cifrele se aseamănă cu cele ale Holocaustului din al doilea război mondial, ale colectivizarii Ucrainei de către Stalin în anii 1930 sau ale masacrelor din Ruanda din 1994", a afirmat Cyber ​​Cambodgea.

Khmerii Roşii, de asemenea cunoscuţi drept Partidul Comunist din Cambodgea (CPK) şi mai târziu Cambodgea Democrată (DK), au ucis aproape 2 milioane de cambodgieni între 1975 şi 1979 în încercările sale de a distruge naţiunea şi a aplica idealurile agricole comuniste în Cambodgea.

Khmerii Roşii au vrut să transforme Cambodgea intr-o societate rurală fără clase. Ei au eliminat banii, pieţele libere, şcolarizarea normală, proprietatea privată, stilurile străine de îmbrăcăminte, practicile religioase şi cultura tradiţională khmeră, în conformitate cu Tribunalul pentru Cambodgea.

"Şcolile publice, pagodele, moscheile, bisericile, universităţile, magazinele şi clădirile guvernamentale au fost închise sau transformate în închisori, grajduri, hambare şi tabere de reeducare", susţine acesta. Toată lumea trebuia să poarte negru, activităţile de petrecere a timpului liber erau restricţionate, relaţiile de familie erau criticate, iar dacă trei sau mai multe persoane erau văzute vorbind impreuna, acestea puteau fi executate.

Numărul real al celor morţi este considerat a fi mult mai mare ca urmare a malnutriţiei, foamei, bolilor, epuizării cauzate de suprasolicitarea din lagărele de muncă forţată, câmpuri sau mine, sau a traumatismelor.

Ieng a fost internat de mai multe ori după ce a fost reţinut de ECCC. Abilitatea sa de a participa la proces a fost verificată tot timpul.

Soţia sa, Ieng Thirith, a fost arestată în 2007 împreună cu soţul ei. Ea a fost un membru senior al DK. Sora ei mai mare era căsătorită cu Pol Pot - liderul Khmerilor Roşii şi al DK. Pol Pot a murit în 1998. Ea a fost "considerată inaptă pentru a fi judecată din cauza demenţei sale grave", potrivit The Phnom Penh Post.

Ieng a mers la o universitate din Phnom Penh până când a plecat în Franţa pentru a studia. În Franţa, el a devenit membru al Partidului Comunist Francez în 1951.

Se crede că el ar fi fondat Cercul marxist al studenţilor khmeri din Paris.

În 1957 s-a întors în Cambodgie şi a devenit profesor de istorie. El s-a alăturat Khmerilor Roşii în 1963. În 1975 el a devenit prim-ministru adjunct al afacerilor externe, sub Khmerii Roşii.

"Când Khmerii Roşii s-au aflat la putere, ei au aplicat politici ce au ignorat vieţile umane şi au produs represiune şi masacre la scară mare", a declarat Tribunalul pentru Cambodgea. "Ei au transformat ţara într-un centru imens de detenţie, care ulterior a devenit un cimitir pentru aproape două milioane de oameni, inclusiv proprii lor membri şi chiar unii lideri seniori."

În 1978, trupele vietnameze au intrat în Cambodgea, iar liderii Khmerilor Roşii au fugit în vest şi şi-au restabilit forţele pe teritoriul tailandez, unde au fost ajutaţi de China şi Tailanda.

În 1979, când regimul a căzut, Ieng a fugit în Tailanda şi a fost apoi acuzat de genocid şi condamnat la moarte de Tribunalul Revoluţionar Popular din Phnom Penh. Regele Norodom Sihanouk l-a graţiat de condamnarea sa din 1979 în schimbul renunţării la Khmerii Roşii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe