Liderul opoziţiei din Canada, dat afară din şedinţa Camerei Comunelor, după ce l-a numit pe Trudeau "nebun"

Pierre Poilievre - liderul principalului partid de opoziţie din Canada (The Canadian Press/Sean Kilpatrick)
Redacţia
01.05.2024

Liderul principalului partid de opoziţie din Canada a fost dat afară marţi în timpul sesiunii Camerei Comunelor, după ce l-a numit pe premierul Justin Trudeau "nebun", în cea mai recentă ciocnire între cei doi rivali care vor lupta în alegerile de anul viitor, relatează Reuters.

Opoziţia oficială de centru-dreapta, conservatorii, are un avans considerabil în sondaje. Incidentul a început când liderul partidului, Pierre Poilievre, a criticat ceea ce el a numit refuzul lui Trudeau de a lua măsuri împotriva supradozelor de droguri.

"Când vom pune capăt acestei politici nebuneşti a acestui prim-ministru nebun?", l-a întrebat el pe Trudeau în camera inferioară a Camerei Comunelor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Greg Fergus, liberal, i-a spus lui Poilievre că remarca acestuia a fost atât neparlamentară, cât şi inacceptabilă şi i-a cerut de patru ori să îşi retragă cuvintele. Poilievre a refuzat de fiecare dată, spunând în schimb că va folosi cuvântul extremist sau radical.

Fergus i-a spus lui Poilievre că nu a ţinut cont de autoritatea vorbitorului şi, într-o mişcare neobişnuită, a spus: "Vă ordon să vă retrageţi din Parlament [...] pentru restul şedinţei de astăzi".

Poilievre, care a părăsit camera împreună cu legislatorii săi, şi-a repetat ulterior atacul asupra poziţiei lui Trudeau privind drogurile.

"Aceasta este o politică nebună a unui premier nebun care distruge vieţi", a spus el într-o postare pe reţelele de socializare.

Parlamentarul liberal Steven MacKinnon, însărcinat cu afacerile guvernamentale în Cameră, a declarat reporterilor că incidentul a fost infamie şi a arătat lipsă de respect faţă de instituţii.

Trudeau are o relaţie tensionată cu Poilievre, pe care îl acuză că este extremist şi un susţinător al mişcării Make America Great Again a fostului preşedinte american Donald Trump.

Trudeau a vorbit anterior marţi cu reporterii şi l-a acuzat pe Poilievre că are contact cu grupuri de extremă dreapta.

"Aceasta nu este o conducere responsabilă. Asta este periculos pentru democraţie, este periculos pentru canadieni", a afirmat el.

Expulzările din Parlament sunt relativ rare. Biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor nu a fost disponibil imediat pentru a comenta ultima dată când un lider al opoziţiei oficiale a fost dat afară.

Următoarele alegeri trebuie să aibă loc până la sfârşitul lunii octombrie 2025. Sondajele de opinie indică faptul că tabăra conservatorilor ar obţine o largă majoritate în faţa liberalilor de centru-stânga, care se află la putere din noiembrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor