Lituania acuză Rusia de blocarea camioanelor sale la graniţă



Un camion oprit la graniţa lituaniană.
Un camion oprit la graniţa lituaniană. (Captură Foto)

Fosta republică sovietică Lituania a acuzat luni Rusia că îi blochează camioanele şi produsele la graniţa rusă şi l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta şi a-i cere ca Moscova să înceteze aceste practici discriminatorii.

Potrivit declaraţiilor, restricţiile au fost impuse vineri seara, la o zi după ce preşedinta Dalia Grybauskaite a catalogat Rusia drept “stat terorist” din cauza rolului pe care-l joacă în estul Ucrainei şi a faptului că a refuzat să identifice soldaţii care operează în această regiune ca fiind ruşi.

De asemenea, liderul lituanian a promis luni că va acorda ajutor militar Ucrainei în lupta sa împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării.

Potrivit autorităţilor lituaniene, Rusia a întrerupt pe moment operaţiunile vamale pentru camioanele lituaniene, care rămân blocate la frontieră şi în posturile vamale de pe teritoriul rus.

Transportul şi schimbul de mărfuri cu Rusia reprezintă o parte crucială a economiei statului UE.

“Am transmis ambasadorului rus că Lituania consideră că măsurile pe care ofiţerii ruşi le aplică asupra autovehiculelor înregistrate în Lituania, asupra camioanelor lituaniene şi asupra bunurilor produse sau încărcate în Lituania ... sunt de o natură discriminatorie.”, a spus viceministrul lituanian de externe Andrius Krivas reporterilor. “Am cerut ambasadorului rus să înceteze aceste practici discriminatorii imediat.”

Ministerul rus al transporturilor a refuzat să comenteze situaţia.

Transportorii lituanieni au fost deja afectaţi de un embargo asupra produselor europene impus de Rusia ca răspuns la sancţiunile UE. Citând aceste circumstanţe, Banca centrală lituaniană a redus luni previziunile cu privire la creşterea economică din 2014 de la 3,3 la 2,9%.

Preşedinta Dalia Grybauskaite a catalogat Rusia drept “stat terorist” din cauza rolului pe care-l joacă în estul Ucrainei şi a faptului că a refuzat să identifice soldaţii care operează în această regiune ca fiind ruşi.

Cu un an în urmă, Rusia a blocat pentru scurt timp traficul camioanelor lituaniene în timp ce Vilnius se pregătea să găzduiască semnarea unui tratat între Ucraina şi Uniunea Europeană – pe care fostul lider ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze, declanşând proteste în masă pe Maidan care au dus, în cele din urmă, la alungarea sa de la putere în februarie 2013.

Protestele au fost urmate de anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea unui conflict armat între separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi forţele guvernamentale ucrainene – un conflict soldat cu peste 4.100 de morţi.

Mai mult, Rusia este acuzată de Kiev şi aliaţii săi vestici că ajută separatiştii atât cu arme cât şi cu luptători. Moscova a respins această acuzaţie, dar a decis să bombardeze la sfârşitul săptămânii trecute câteva poziţii ale forţelor guvernamentale ucrainene.

În urma acţiunilor sale, Statele Unite şi Uniunea Europeana au aplicat împotriva Moscovei o serie de sancţiuni economice care au lovit din plin economia Rusiei.

De altfel, liderii vestici au condiţionat ridicarea sancţiunilor de un angajament clar din partea Kremlinului de a nu se mai implica în conflictul ucrainean şi de a depune eforturi reale în vederea detensionării situaţiei.