Livia Stanciu: ”Votul din Camera Deputaţilor în cazul Ponta se va reflecta în raportul MCV” (video)

Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Livia Stanciu, judecător , preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a avertizat marţi că votul din Camera Deputaţilor pe solicitarea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta se va reflecta, în mod cert, în viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

”În mod cert. Aderarea României la UE în 2007 a fost acceptată de către statele membre printr-o serie de condiţionalităţi care au fost impuse în primul rând şi sistemului judiciar. Şi el a făcut în ultimii eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi că am asistat şi asistăm în continuare la o reformare a sistemului judiciar”, a susţinut Livia Stanciu, la sfârşitul reuniunii Comisiei Juridice.

Întrebată de votul dat astăzi de Camera Deputaţilor în cazul premierului Victor Ponta, preşedinta ÎCCJ, a declarat: ”Nu sunt politician, în primul rând, şi nu îmi cereţi să îmi prezint un punct de vedere pe acest considerent. Problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine acestei autorităţi legiuitoare, care aşa a decis.

Pe de altă parte, întrebată dacă este posibil să se ia măsura controlului judiciar în cazul premierului Ponta, preşedintele ÎCCJ a arătat că această măsură este aplicabilă oricărui cetăţean, inclusiv premierului. ”Orice cetăţean al acestei ţări şi premierul este tot un cetăţean al acestei ţări. Ştiţi foarte bine ce am spus că nimeni nu este mai presus de lege. Câtă vreme legea prevede şi această măsură preventivă, este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să îşi fundamenteze măsura pe care o dispune pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a explicat Stanciu.

Totodată preşedinta ÎCCJ a criticat faptul că instanţa supremă a fost anunţată ”abia la ora 12 că în Comisia juridică se discută proiectul legislativ vizând răspunderea materială a magistraţilor. Nu am fost anunţaţi, ci doar datorită unor colegi care urmăresc ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, am văzut cu stupoare că figuram ca invitaţi la ora 10, la care urma sa se dezbată legea răspunderii patrimoniale a magistratului. Această disfuncţionalitate nu trebuie să se mai repete”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne