Iohannis: "Este o zi tristă pentru democraţie. Ponta a ales să sacrifice interesul României"

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a ales să îşi folosească influenţa pentru a determina Parlamentul să blocheze începerea urmăririi penală pe numele său, sacrificând interesul României pentru interesul personal, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşdintele Klaus Iohannis, la scurt timp după votul din Camera Deputaţilor.

"Astăzi este o zi tristă pentru democraţia din România. O zi tristă pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice, care doresc o politică făcută cu responsabilitate, integritate şi onoare. Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil într-o democraţie.

Am văzut cu toţii că procurorii DNA îl acuză pe premier de fapte penale. Am văzut de asemenea că premierul se declară nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs nu putem stabili cine are dreptate. Singurii care sunt calificaţi sunt judecatorii. Dar pentru asta speţa trebuie să ajungă în faţa instanţei", a afirmat Klaus Iohannis, citat de Hotnews.ro.

Preşedintele a susţinut că premierul Ponta a avut la dispozitie trei variante de reacţie, dintre care prima şi cea mai bună si onorabilă era să îşi dea demisia şi să se pună la dispoziţia justiţiei, însă a decis să nu opteze pentru aceasta.

A doua variantă era să îşi convingă colegii să încuviinţeze urmarirea penală, să se pună la dispoziţia procurorurilor şi să dovedească practic că e nevinovat. Dacă ar fi mers pe calea aceasta, şeful statului susţine că nu l-ar fi suspendat din funcţie şi cu siguranţă s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema, însă "premierul nu a avut curaj să facă acest lucru".

"A ales a treia variantă, cea mai proastă, dl Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are ca premier şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E o variantă foarte proastă, fiindca acum dl Ponta nu mai poate demonstra nimanui că a avut dreptate şi, mult mai grav, se creează o imagine negativă despre România, despre democraţia românească. Dl Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus că e o zi tristă pentru democraţia din România.

Ce să înţeleagă un cetăţean simplu? Că oricine e acuzat de o faptă penală poate fi cercetat şi judecat, dar premierul nu, pentru că dispune de majoritate parlamentară. Ce să înţeleagă un simplu ales local, că el poate fi cercetat şi judecat, dar primul ministru nu pentru că dispune de majoritate parlamentară. Ce să înţeleagă un simplu parlamentar, că el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru că dispune de majoritate parlamentară. Ce să înţelegem cu toţii de aici? Există două Românii, una a oamenilor simpli şi una a dl Ponta?", a subliniat şeful statului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook