Locuitorii din Hong Kong plănuiesc să demonstreze împotriva sloganurilor anti-Falun Gong

Imagine luată de pe pagina Facebook a grupului "Noi suntem hong-kong-işti nu chinezi" pe 13 noiembrie 2012
Imagine luată de pe pagina Facebook a grupului "Noi suntem hong-kong-işti nu chinezi" pe 13 noiembrie 2012 (Epoch Times)

Un grup de pe Facebook numit "Suntem hong-kong-ezi nu chinezi" a îndemnat fosta colonie britanică să protesteze împotriva creşterii numărului de sloganuri anti-Falun Gong care continuă să apară în metropolă.

Grupul susţine că cetăţenii trebuie să ia atitudine pentru libertatea lor şi să nu mai accepte comportamentul abuziv al "Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong". Asociaţia a plasat banere care calomniază practica spirituală Falun Gong în zonele centrale şi foarte populare din Hong Kong, cum ar fi SoGo, Nathan Road, Tsim Sha Tsui şi Star Ferry.

Se crede că Asociaţia care face aceste lucruri este un paravan pentru Biroul 610 al Partidului Comunist Chinez - un organ de partid înfiinţat special pentru a persecuta Falun Gong.

Un mesaj de pe Facebook din 22 februarie de la grupul "Suntem hong-kong-ezi nu chinezi" a cerut cetăţenilor să mărşăluiască în zona SoGo pe 3 martie. Postarea a cerut participanţilor să poarte "tricouri negre", probabil pentru a simboliza o stare de doliu pentru libertăţile din Hong Kong.

Securitatea veghează

La scurt timp după ce apărut apelul on-line la acţiune, purtătorul de cuvânt al grupului, Danny Chan, a fost chemat de Departamentul de Securitate din Hong Kong pentru a fi descurajat să organizeze acel protest.

Chan a declarat că grupul n-a mai întâlnit niciodată o astfel de rezistenţă din partea poliţiei, chiar dacă a mai organizat anterior proteste împotriva Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong.

Mesajul de pe Facebook din 22 februarie a raportat că poliţia a promis să îndepărteze banerele abuzive ale asociaţiei până pe 3 martie.

"Dacă aceste banere vor fi îndepărtate [până pe 2 martie], atunci vom anula evenimentul de a lua ceaiul la SoGo şi vom merge la Star Ferry," susţine mesajul, referindu-se eufemistic la protest drept "a lua ceaiul". Star Ferry este unul dintre cele mai aglomerate locuri din Hong Kong şi o importantă atracţie turistică.

Cu toate acestea, Chan se aşteaptă ca membrii Asociaţiei să nu îndepărteze banerele până pe 3 martie. "Poliţia a spus că membrii Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului sunt foarte fermi", a declarat Chan. "Ei nu vor îndepărta bannerele."

Deoarece evenimentul de pe 3 martie a fost promovat cu ajutorul Internetului, Chan nu ştie câţi oameni vor participa. Pagina hong-kong-eză de Facebook este totuşi populară. Ea are 31.887 de like-uri şi peste 29.000 de oameni postau despre asta până la momentul tipăririi acestui articol.

Dar ei nu sunt singurul grup care îşi exprimă îngrijorarea faţă de Asociaţia de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong şi sprijinul pentru Falun Gong.

Xiong Li, purtător de cuvânt al Grupului de cetăţeni pentru protecţia Falun Gong din Hong Kong, a declarat că grupul său plănuieşte să invite senatori şi grupuri pro-democraţie din Hong Kong să se alăture protestului de pe 3 martie.

"Locul de informare privind Falun Gong este plin de banerele lor, care sunt de-a dreptul ofensatoare, nu mai putem tolera asta şi ne-am decis să luăm atitudine", a spus Li. "Sloganul nostru de data aceasta este" suprimaţi PCC, protejaţi Falun Gong."

Grupul pro-democraţie de pe Facebook, HK Innovational Guard, a luat parte în trecut la protestele care susţineau Falun Gong şi se opuneau Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului, dar de data asta nu au anunţat astfel de planuri.

Numeroşi activişti şi politicieni pro-democraţie au criticat activităţile Asociaţiei şi au apărat Falun Gong.

Protejarea Hong Kong-ului

În iunie 2012, Asociaţia de Îngrijire a Tineretului a început să vizeze zonele de informare din jurul Hong Kong-ului, unde practicanţii Falun Gong dau informaţii despre practica lor şi despre cât este de persecutată în China. Asociaţia a încercat să acopere sau să distrugă panourile Falun Gong, plasând bannere gigant care repetă sloganurile ofensatoare ale Partidului Comunist Chinez despre Falun Gong.

Începând din luna noiembrie, asociaţia a început să inunde străzile aglomerate şi atracţiile turistice din Hong Kong cu banerele lor.

Poliţia din Hong Kong a permis ca banerele Asociaţiei să se răspândească şi ca aceasta să interfereze cu zonele de informare ale Falun Gong, în ciuda unei legi care interzice astfel de activităţi.

Domnul Wang de la "Suntem hong-kong-ezi nu chinezi" susţine că banerele atârnate de Asociaţia de Îngrijire a Tineretului în Sha Tsui Tsim şi Star Ferry sunt ilegale şi ofensatoare şi afectează peisajul oraşul şi siguranţa conducătorilor auto.

"Mulţi şoferi spun că bannerele le blochează vederea şi se tem că acestea pot provoca accidente de circulaţie", a spus el.

Danny Chan este de acord cu Wang, dar crede că oamenii din Hong Kong vor sprijini protestul împotriva activităţilor Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului din alte motive.

"Oamenii din Hong Kong sunt foarte înţelegători", a declarat Chan. "Oamenii îşi pot exprima diferenţele politice, dar [Asociaţia] a mers prea departe, a depăşit pragul de toleranţă al poporului din Hong Kong şi domeniul de aplicare al libertăţii de exprimare."

Chan connsideră că în acţiunile asociaţiei sunt implicaţi Partidul Comunist Chinez şi guvernul pro-Beijing din Hong Kong. El se teme că este în pericol chiar caracterul oraşului Hong Kong.

"Dacă acest lucru este permis în continuare, oamenii din Hong Kong vor fi victimele", a afirmat Chan. "Oamenii din Hong Kong trebuie să ia atitudine, să se protejeze şi să nu lase regimul sau guvernul din Hong Kong să transforme Hong Kong-ul într-un loc unde oamenii sunt aţâţaţi unii împotriva celorlalţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe