Locuri minunate unde nu circulă maşini: Veneţia, Italia (Video)

Veneţia, cel mai mare oraş din Europa, unde accesul maşinilor este interzis, are o populaţie de 70.000 de locuitori, 400 de poduri ce fac legătura între cele 118 insule mai mici ce alcătuiesc acest minunat oraş, ce emană frumuseţe, cultură, arhitectură veche, obiceiuri şi carnavale.
Piaţa San Marco, Veneţia
Piaţa San Marco, Veneţia (Pixabay.com)

Minunata Veneţie a încâtat ochii şi inimile turişilor, dar în special artiştii care sunt iubitori de frumos s-au îndrăgostit de acest oraş. Este un oraş ce pluteşte pe apă, cu multe poduri romantice, unde arta tronează prin arhitectura şi numeroasele sale muzee. Oamenii sunt preocupaţi să salveze această bijuterie, pentru ca toată arta şi arhitectura adunate de secole să nu fie înghiţite de ape.

În acest oraş fermecător nu circulă maşini pentru că străzile ei sunt făcute doar pentru pietoni sau bărci, acesta fiind un detaliu ce o face unică şi misterioasă.

Fără gondolă, fără vaporetto, străbătând-o la picior şi aventurându-te în labirintul străduţelor, căutând conexiunile străduţelor cu podeţele peste canale pentru a-ţi putea continua drumul, descoperi o Veneţie a culiselor mărunte cu parfum de lagună, aflate mai puţin în lumina reflectoarelor, dar nu mai puţin lipsite de romantism.

Veneţia este în primul rând renumită pentru ansamblul San Marco, unde se află Palatului Dogilor, turnul şi somptuoasa sa bazilică ce tronează în binecunoscuta piaţă cu cafenele şi porumbei.

Palatul Dogilor este cel mai frumos palat din Veneţia, fiind un exemplu perfect de arhitectură civilă în stil gotic. În interiorul palatului este înfăţişată toată puterea şi bogăţia Republicii Veneţiene, într-o vâlvătaie de capodopere care te lasă fără respiraţie. Aici se află şi închisorile şi celebra Punte a Suspinelor.

Palatul Dogilor, Veneţia, Italia
Palatul Dogilor, Veneţia, Italia (Pixabay.com)

Piazza San Marco îşi arată splendoarea mai ales seara, după ce turiştii au plecat, sau dimineaţa devreme, înainte ca aceştia să ajungă. În orice caz, turiştii sunt fascinaţi de perfecţiunea formelor sale armonioase, toate scăldate într-o tăcere stranie care o face deosebit de magică.

Bazilica San Marco este recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase din Italia. Dar este fascinantă nu numai construcţia exterioară, ci şi în interior este decorată cu mozaicuri celebre care descriu povestea lui San Marco, împreună cu episoade din Vechiul şi Noul Testament.

Podul Rialto. Pentru a cunoaşte pe deplin cultura veneţiană este necesară o plimbare pe Podul Rialto şi în piaţa adiacentă. Această piaţă există de aproximativ 1.000 de ani, iar de la fondarea oraşului aici se vând fructele şi legumele, dar mai ales peştele omniprezent. Este un adevărat festin vizitarea tarabelor sale pline de culoare, descoperirea de produse locale (cum ar fi castraure, bruscandoli şi sparesee).

O plimbare cu vaporetto pe Canal Grande. Este definit „strada cea mai frumoasă din lume”, în ale cărui unduiri magice se reflectă, în jocuri de lumini şi umbre, faţadele atâtor palate şi biserici. Cele mai reprezentative edificii dezvăluite privirilor sunt: Palazzi Barbaro, Ca' Rezzonico, Ca' d'Oro, Palazzo Dario, Ca' Foscari precum şi numeroase biserici.

Tot aici, în spatele graţioaselor faţade se ascund desene şi tablouri de Carpaccio, Bellini, Barbari, Guardi sau Canaletto precum şi lucrările de artă modernă din Colecţia Peggy Guggenheim.

Veneţia vedetă şi Veneţia anonimă – ambele au comori inestimabile şi inepuizabile de oferit turistului însetat de frumos. Acest oraş este însă, acum mai mult ca niciodată, într-o cursă contra cronometru cu timpul. Creşterea nivelului oceanelor şi schimbările climatice ameninţă la propriu stabilitatea şi existenţa oraşului plutitor. Vizitaţi Veneţia cât mai este timp, bucuraţi-vă de farmecul ei, iubiţi frumuseţile lăsate de-a lungul timpului de marii artişti, şi reveniţi de câte ori puteţi, pentru că în curând ar putea rămâne doar în amintirile noastre.