Ludovic Orban: "Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru!"

Deputatul Ludovic Orban i-a atras atenţia lui Cioloş că în România guvernată până recent de PSD, reţelele de cumpărare şi influenţare coercitivă a voturilor au fost puse în mişcare de primari, funcţionarii numiţi politic fac campanie electorală pentru PSD, astfel încât, cu legile actuale, nu se va putea vorbi sub nicio formă de alegeri corecte.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

"Nu vom avea alegeri corecte!", l-a avertizat luni liberalul Ludovic Orban pe premierul Cioloş, după ce acesta, invitat în Parlament la Ora Premierului, a reafirmat că Guvernul nu-şi va angaja răspunderea pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Cum premierul a reiterat faptul că Guvernul său va organiza viitoarele alegeri pe baza legislaţiei elaborate de Parlament şi nu va intra în jocul partidelor, Ludovic Orban a ţinut să-i atragă atenţia acestuia că, la modul în care arată lucrurile astăzi în România, nu există nicio şansă ca alegerile să decurgă corect. Alegerile locale într-un sigur tur de scrutin sunt doar în avantajul PSD, partid care acum are circa 2000 de primari, din care 500 "cumpăraţi" de Guvernul Ponta după intrarea în vigoare a ordonanţei traseismului local, a subliniat Orban.

De asemenea, deputatul a criticat ipocrizia PSD-ului şi aliaţilor săi care susţin că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puţin de un an înainte de alegeri, în condiţiile în care în 2014 au modificat legea alegerilor prezidenţiale cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, prin Ordonanţei de Urgenţă 45 şi i-a atras atenţia premierului ca partidele nu pornescu cu cu şanse egale în aceste alegeri.

"Sunteţi guvernul care va organiza alegerile locale în acest an. Partidele nu pornesc cu o şansă egală în aceste alegeri! Vreau să vă readuc aminte că 500 de primari şi-au schimbat culoarea politică, fiind mituiţi de Ponta şi Dragnea cu alocări din resurse publice, din fonul de rezervă a Guvernului. Curtea de Conturi a făcut raport în care a sesizat clar ilegalitatea alocărilor din fondul de rezervă al Guvernului, sesizând faptul că Guvernul Ponta a mărit de 15 ori acest fond şi l-a folosit ca să mituiască primarii care şi-au schimbat culoarea politică. Ordonanţa de urgenţă 28, domnule prim-ministru, preşedintele României a depus plângere penală împotriva ministrului dezvoltării pentru alocarea arbitrară, pentru folosirea resurselor publice ca mită, pentru încurajarea traseismului.", a reamintit Orban.

Totodată, Orban a ţinut să-l avertizeze pe premier că deşi el şi membrii cabinetului său nu sunt membri PSD, nu la fel stau lucrurile şi cu pleiada de funcţionari de sub el şi câtă vreme aceştia vor fi menţinuţi în funcţii, alegerile nu vor putea fi organizate corect, căci în teritoriu funcţionarii publici lucrează pentru PSD.

"Domnule prim-ministru, trebuie să organizaţi alegeri corecte! Dumneavoastră şi miniştrii din cabinetul dvs. nu sunteţi membri PSD dar aveţi sub dvs. secretari de stat, secretari generali, secretari adjuncţi, prefecţi, reprezentanţi ai guvernului în teritoriu, şefi de deconcentrate care sunt membri ai PSD şi care au fost puşi în funcţii în perioada guvernării PSD. Nu puteţi asigura alegeri corecte atâta timp cât îi menţineţi în funcţii pe ei! Vă spun că de la poştaş până la şef de post, de la director de şcoală până la agent sanitar veterinar fac campanie electorală pentru PSD. Şefii de post s-au transformat în agenţi electorali, directorii de şcoli asemenea, cum vreţi să asiguraţi alegeri corecte atât timp cât oameni care ocupă funcţii publice sunt puşi de PSD şi fac campanie pentru PSD iar nimeni nu le dă peste degete să aplice legea.", a punctat Orban.

Ludovic Orban li s-a adresat şi colegilor de la ALDE şi de la UNPR, declarând că nu înţelege "ce le-a luat minţile" şi cum îşi pot imagina că, în aceste condiţii, pot câştiga alegerile într-un singur tur de scrutin, fie şi într-o singură localitate.

"Domnilor, nu aveţi şanse să câştigaţi în nicio localitate, pentru că, în conformitate cu legea, aşa cum este ea organizată, deja reţelele de cumpărare ale voturilor, reţelele de influenţare coercitivă a voturilor sunt puse în mişcare de primarii care în marea lor majoritate se comportă ca nişte satrapi locali şi îşi bat joc de beneficiarii ajutorului social, îşi bat joc de toţi cei ce au nevoi la primărie pentru a vota cu primarii PSD în funcţie, în număr de aproape 2000.", li s-a adresat Orban colegilor săi.

Revenind la premier, Orban a ţinut să-i atragă atenţia că dacă lasă lucrurile aşa, alegerile nu vor fi corecte iar cetăţenii nu vor avea şanse reale să-şi aleagă în fruntea localităţilor oameni corecti.

"Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru, dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii, iar realitatea de la firul ierbii vă spune foarte clar, dacă lăsaţi lucrurile aşa, nu faceţi altceva decât să avantajaţi PSD-ul în alegerile locale şi mai ales să dezavantajaţi democraţia şi dreptul cetăţenilor de a îşi alege nişte oameni oneşti în fruntea urbei, care să asigure dezvoltarea localităţii şi nu îmbogăţirea lor şi a clanurilor care îi susţin.", a concluzionat deputatul.