Luna şi Marte – protagonişti pe bolta cereasca în luna iulie

Ultima eclipsa totala de Luna a avut loc in anul 2015.
Ultima eclipsa totala de Luna a avut loc in anul 2015. (pixabay.com)

Iubitorilor de astre, Luna şi Marte le-au pregătit în acest an un spectacol special. Pe 27 iulie, Luna va intra în eclipsa cea mai lungă din acest secol.

Astfel, când Luna se va ascunde de lumina Soarelui în umbra Pămantului, ea se va afla la distanţă maximă de Pămant. Astronomii numesc acest fenomen “mini Luna”, adică cea mai mică Lună plină a anului. Va putea fi observată în partea inferioară a orizontului, şi va avea străluciri de culoarea bronzului, ceea ce îi aduce şi numele de “Lună roşie”.

Eclipsa de Lună din 27 iulie este a doua eclipsă de Lună din anul 2018. Este a doua eclipsă totală, dintr-o serie de trei, care se produc la un interval de circa şase luni. În acelaşi timp, este şi o eclipsă totală centrală, Luna trecând prin centrul umbrei Pămantului. Este prima eclipsă centrală de Lună, după cea din 15 iunie 2011. Ultima eclipsă importantă de Lună a avut loc în anul 2015.

Întrucât se produce când Luna este aproape de apogeu, vom avea parte de cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea, cu o fază de totalitate de aproape 103 minute. Cu toate acestea, nu toţi oamenii se vor bucura de acest spectacol ceresc. Ea va fi vizibilă în principal pe continentul american, atât cel sudic, cât şi cel nordic. De asemenea, eclipsa va mai fi văzută de cei care locuiesc în Africa, Orientul Mijlociu, India, Australia şi Europa de est, dar nu în totalitate, ci anumite faze ale eclipsei.

Eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date extrem de importante legate de atmosfera Pămantului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele.

În aceeaşi noapte, planeta Marte va fi vizibilă aşa cum nu a mai fost încă din anul 2003, informează NASA. În general dificil de observat cu telescoapele, Marte se va aflla la mică distanţă de Lună. Planeta roşie îşi va etala la rându-i frumuseţea revărsându-şi coloritul intens rubiniu, alcătuind o pereche perfectă cu satelitul Pămantului. Strălucirea ei este maximă şi la fel şi diametrul aparent, pentru că depărtarea de Pămant este foarte mică (depărtarea minimă va fi pe 31 iulie).

Seara de 27 iulie este una specială, întrucât eclipsa totală de Lună va avea loc în acelaşi timp cu opoziţia planetei Marte.

Anul acesta spectacolul ceresc include cinci eclipse, şi trei comete: două eclipse de soare şi trei eclipse de Lună.

Eclipsele de soare şi de Lună se produc de obicei în pereche, afirmă specialiştii. Orice eclipsă este posibilă doar dacă Soarele, Luna şi Pământul se află la acelaşi nivel şi în linie. În cazul în care, în timp ce Luna efectuează o jumătate de rotaţie în jurul Pămantului, adică în aproximativ două săptămani, cele trei corpuri cereşti răman la acelaşi nivel, ajungând din nou în line, se produce eclipsa pereche.

În vara aceasta vor fi trei eclipse: cele solare în 13 iulie şi 11 august, iar cea de Lună în 27 iulie.