Macovei: Dacă Ponta se consideră “la fel de vinovat ca Liviu Dragnea” să se alăture taberei inculpaţilor

Monica Macovei
Monica Macovei (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei s-a referit luni, pe blogul personal, la declaraţiile premierului Victor Ponta legate de trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" din 2012, susţinând că “doar judecătorii sunt cei care se pot pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Dragnea, în funcţie de probele din dosar”.

“În loc să aştepte o decizie a judecătorilor, Ponta minte ca întotdeauna şi vorbeşte despre dosare politice şi despre anchetarea celor care au votat la referendum. Dosarul nu este împotriva votanţilor, ci împotriva celor care au fraudat votul. Comunicatul de presă al DNA clarifică aceste aspecte: Dragnea a coordonat “un sistem informatic complex”, prin care a fost fraudat rezultatul referendumului, fiind ajutat de 74 de persoane, care sunt de asemenea trimise în judecată. Aşadar, nu “jumătate din ţară”, adică cetăţenii care au votat la referendum sunt cercetaţi şi trimişi în judecată, ci doar cei care au contribuit la fraudarea referendumului”, a afirmat Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că "Mesajul lui Victor Ponta de susţinere a lui Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru fraudarea referendumului din 2012, pune semnul de egalitate între el şi inculpatul Dragnea, între USL şi fraudarea voturilor."

Fostul ministru al justiţiei a mai menţionat că acest caz va afecta raportul MCV şi “va costa mult imaginea României”.

“Ponta încearcă să câştige simpatia populară şi să îi ia ca “martori” pe toţi cei care au mers la vot, doar din dorinţa de a arunca în derizoriu un dosar penal cu acuzaţii de fraudă. Jocul lui Ponta de solidarizare cu inculpaţii din dosarul referendumului va costa mult imaginea României, chiar acum înainte de raportul MCV şi de o decizie privind intrarea în spaţiul Schengen. Un premier care se substituie judecătorilor şi anunţă cum se va finaliza un dosar în instanţă şi care se solidarizează cu inculpaţii nu este nici credibil, nici responsabil. Dacă Ponta se consideră “la fel de vinovat ca Liviu Dragnea”, atunci să plece din fruntea Guvernului şi să se alăture taberei inculpaţilor de care se simte atât de apropiat”, a susţinut fostul ministru al Justiţiei.

Primul ministru Victor Ponta a afirmat luni, după întâlnirea Biroului Permanent Naţional al PSD, că dosarul penal referitor la acţiunile întreprinse de Liviu Dragnea în perioada referendumului este unul politic, iar modul în care este instrumentat de procurori aminteşte de procesele staliniste.

“Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum, am fost ameninţaţi de Băsescu – a spus foarte clar că vom avea dosare politice pentru referendum. (…) Şi eu am cerut oamenilor să voteze la referendum şi Crin a cerut şi toţi ceilalţi. De ce l-au luat doar pe Dragnea? – Că aşa au ştiut ei. (…) Domnul Dragnea nu a candidat la nimic, şi domnul Papici a spus că a strâns voturi pentru USL. (…)Sunt exact la fel de vinovat ca Liviu Dragnea pentru faptul că am vrut sa îl schimbăm pe Traian Băsescu (…). Sunt convins că judecătorii vor infirma aceste acuzaţii 100% politice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne