Macovei, tot mai singură. Tânăra şefă M10 şi alţi membri marcanţi ai partidului au demisionat

Cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, Ioana Constantin a anunţat că şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al M10. Alături de ea au plecat din conducere alţi trei membri marcanţi ai formaţiunii fondate de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Preşedintele M10 Ioana Constantin, secretarul general Eduard Wagner, vicepreşedintele Lucian Popa şi secretarul Regional Vest Ada Cean şi-au luat vineri la revedere de la posturile de conducere deţinute în partidul înfiinţat de Monica Macovei. Deşi motivele sunt încă neclare, aluziile sunt însă cât se poate de sugestive.

Atribuţiile de preşedinte al M10 au fost preluate de Florin Stan, ca urmare a votului Biroului Politic Naţional, conform Statutului partidului.

"M10 îşi continuă drumul ţinând cont de principiile şi valorile de la care a pornit. Obiectivul nostru pentru alegerile parlamentare este ca M10 să intre în Parlament. Am demarat campania de strângere de semnături şi îi chemăm alături de noi pe toţi cei care cred că e vremea unui nou proiect politic cu oameni curaţi, integri, competenţi. Le mulţumesc colegilor mei pentru eforturile depuse în ultimele luni. Am convingerea că vor rămâne aproape de noi şi că împreună vom reuşi să atingem obiectivele pe care ni le-am asumat", a declarat Florin Stan.

"Orgolii mărunte ale unor oameni mici"

"Nu doresc să detaliez acum motivele, a trebuit să fac acest anunţ dată fiind funcţia din care plec. Mesajul meu pentru colegii mei este să demonstreze în continuare că M10 are anticorpi şi că nu va face niciodată compromisuri de dragul unei persoane sau unor persoane şi nu va pune niciodată interesele personale ale unora deasupra intereselor organizaţiei. Pentru că M10 face altfel de politică şi aşa trebuie să rămână.

Prea multe iniţiative politice noi au fost prăbuşite de chiar cei care le-au fondat. Prea multe iniţiative politice noi au fost puse în genunchi din cauza orgoliilor mărunte ale oamenilor mici. Am astăzi, la finalul acestui drum, convingerea că în fiecare colţ din această ţară există oameni corecţi, curaţi. Vă pot asigura ca oamenii din M10 sunt oameni care ar putea să facă din România o ţară în care să ne bucurăm că am crescut, studiem, lucrăm, trăim, îmbătrânim", a scris, pe contul său de Facebook, Ioana Constantin.

Potrivit fostei şefe M10, partidul în fruntea căruia a stat pentru o scurtă perioadă de timp are astăzi mai multe organizaţii decât a avut atunci când şi-a început mandatul, este un partid care a funcţionat intern în aceste ultime luni ca o organizaţie, un partid care creşte.

"Sunt mândră de echipa cu care am lucrat. Am fost şi vom rămâne o echipă. La fel cum în teritoriu, preşedinţii judeţeni M10 sunt oameni curaţi, oameni cu job-uri sau cu propriile business-uri şi nu baroni locali. Pentru toţi aceşti oameni am o nesfârşită apreciere. Am câştigat aici prieteni. A fost o onoare să lucrăm împreună.

Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de-a lungul timpului - indiferent dacă mai sunt astăzi membri sau nu -, aţi pus cu toţii umărul la această construcţie. A fost o onoare să lucrăm împreună în ultimul an. Mulţumesc. Cred cu tărie că M10 este cel mai curat partid care există în acest moment pe scena politică din România. Pentru mine drumul s-a oprit aici. Le doresc mult succes colegilor mei!", a adăugat Ioana Constantin.

"Împăratul e gol"

Fostul secretar general al partidului M10, Eduard Wagner, şi-a anunţat şi el susţinătorii pe contul său de Facebook de decizia luată.

"Au fost 10 luni foarte lungi, obositoare, stresante dar, în acelaşi timp, şi foarte frumoase şi pline de provocări. Am avut ocazia să cunosc şi să lucrez cu oameni minunaţi, oameni care nu au intrat (unii din ei pentru prima dată) în politică pentru a se căpătui sau pentru a parveni, ci oameni care au fost dispuşi să renunţe la confortul lor personal pentru o idee. Tuturor acestor oameni le mulţumesc pentru privilegiul pe care mi l-au acordat, dându-mi posibilitatea de a-i cunoaşte şi de a lucra cu ei. Vă mulţumesc!

Totodată, însă, am şi un gust deosebit de amar. Pentru a 3-a oară - după Mihail Neamţu şi MRU - descopăr prea târziu că "împăratul e gol", că e egoist, lipsit complet de empatie, fariseu, ipocrit şi mânat în luptă doar de propriul interes. Ce dezamăgire.

Rămân alături de colegii mei din M10 şi îi urez succes prietenului Florin Stan, noul preşedinte al M10. Are în faţă o mare provocare. De asemenea, le urez succes şi colegilor şi prietenilor din BPN şi le doresc să rămână cât pot de verticali şi să nu se lase influenţaţi de dorinţele şi ambiţiile meschine ale unora şi altora", a scris Eduard Wagner.

"Măcar am încercat"

La rândul său, fostul vicepreşedintele M10 Lucian Popa şi-a informat susţinătorii de pe reţeaua de socializare ca şi-a dat demisia din funcţia deţinută în cadrul partidului, dar şi la calitatea de membru.

"Nu am câştigat alegeri şi nici nu am dezvoltat partidul mare şi "altfel" pe care toţi ni-l doream, dar măcar am încercat. Încercând, am învăţat ce înseamnă alegeri, ce înseamnă o campanie, ce înseamnă ziua votului şi ce înseamnă eşecul. Am avut destule momente de satisfacţie, multe mici bucurii şi am cunoscut oameni minunaţi în toate colţurile ţării. Am încercat şi mă bucur că am făcut-o. De-acum o să fiu la birou sau pe terenul de tenis. Cel puţin pentru perioada următoare", a scris, pe reţeaua de socializare, Lucian Popa.