Macovei: Zgonea şi Fenechiu resping înfiinţarea Parchetului European

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.11.2013

Europarlamentarul Monica Macovei îi critică pe Valeriu Zgonea şi pe Relu Fenechiu pentru că se opun înfiinţării proiectului de Regulament al Parchetului European transmis de Comisia Europeană.

Monica Macovei le cere celor doi să îi întrebe pe oamenii care i-au votat dacă „se simt jigniţi de faptul că Uniunea Europeană vrea să înfiinţeze un birou de Procuror European care să ancheteze fraudele din toate statele membre”, susţinând că aceştia „vor fi surprinşi de ce vor cu adevărat alegătorii lor”.

„Doar că Zgonea şi Fenechiu, exact ca şefii lor de partid, Ponta şi Antonescu, nu se mai gândesc de multă vreme la interesele oamenilor obişnuiţi, sătuli de corupţie şi fraude, ci numai la interesele lor: să nu cumva să mai apară vreo instituţie care să îi ancheteze”, a declarat fostul Ministru al Justiţiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a semnat „avizul motivat” privind proiectul de Regulament al Parchetului European, transmis de Comisia Europeană, care echivalează cu un aviz negativ, de respingere a creării instituţiei europene unice de luptă cu fraudele şi corupţia care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană poate interveni atunci când este în măsură să acţioneze într-un mod mai eficient decât statele membre, adică, de exemplu, atunci când măsurile luate de fiecare stat în parte în lupta cu frauda nu sunt satisfăcătoare. În unele state membre, sancţionarea fraudelor cu fonduri europene este eficientă, în timp ce în multe altele nu este.

Parchetul European ar urma sa intervină numai în cazurile în care autorităţile naţionale nu cercetează o anumită fraudă.

„Pentru România, DNA şi Parchetul European, care ar lucra împreună, ar fi o soluţie foarte bună”, este de părere Monica Macovei.

„Opoziţia Camerei Deputaţilor la crearea Parchetului European este de neînţeles, cât timp (1) raportul Comisiei de Apărare este favorabil creării Parchetului European, cu menţiunea că este respectat principiul subsidiarităţii; (2) Ministerul Justiţiei a transmis Camerei Deputaţilor un punct de vedere în care susţine că există câteva “aspecte problematice”, dar că Parchetul European poate fi înfiinţat; (3) Guvernul se limitează la a cere o analiză şi criterii clare în Regulamentului de înfiinţare a Parchetului European”, a precizat europarlamentarul.

Monica Macovei a scos în evidenţă faptul că „singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru Afaceri Europene, condusă de Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul Transformatorul”.

Concluzia europarlamentarului PDL a fost că Valeriu Zgonea (PSD), prin semnătura pe care a pus-o pe documentul Camerei Deputaţilor, şi Relu Fenechiu (PNL), care a semnat avizul Comisiei pentru Afaceri Europene, „au răsturnat practic avizele favorabile ale altor instituţii, fără niciun argument suplimentar”.

„De ce nu doresc dl Zgonea şi dl Fenechiu înfiinţarea Parchetului European, stabilit prin Tratatul de la Lisabona, şi care urmează să aibă atribuţii de urmărire şi investigare a fraudelor şi altor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii? Sau au primit alte indicaţii din partea Guvernului şi a USL, fără să mai fie notate pe hârtie, aşa cum ne-a obişnuit, din păcate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene şi alta face?”, întreabă Macovei.

„Este în interesul cetăţenilor ca România să accepte o instituţie care să o ajute să investigheze frauda, fenomen grav care ne afectează zilnic în toate domeniile, de la investiţii la alimentaţie şi sănătate”, a concluzionat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor