Mai multă energie de la soare, în România

Panouri solare
Panouri solare (Epoch Times România)

Capacitatea unităţilor fotovoltaice a ajuns la 69 MW.

Parcul fotovoltaic al României va creşte cu 19 MW prin punerea în funcţiune a centralelor Berceni 1 şi 2 din judeţul Prahova, care pot produce anual energia electrică pentru aproximativ 14.000 de gospodării.

Centrala Berceni 1 are o capacitate instalată de aproximativ 10 MW şi poate să producă 15 milioane kwh pe an, ceea ce corespunde unei nevoi anuale de electricitate a peste 7.500 de gospodării. Centrala poate evita emisia în atmosferă a peste 6.800 tone CO2, în fiecare an.

Centrala Berceni 2 are o capacitate instalată de 9 MW. Unitatea poate produce peste 14 milioane kwh pe an, ceea ce corespunde unei nevoi anuale de electricitate a peste 6.500 de gospodării. Se evită, astfel, emisia în atmosferă a peste 6.500 tone CO2, în fiecare an.

Cele două centrale aparţin Enel Green Power, compania Grupului Enel responsabilă pentru toate activităţile din sectorul eolian, solar, geotermal şi hidrologic.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi mai multe microhidrocentrale care produc, în total, 453 MW. Aceste instalaţii reprezintă mai mult de 10% din capacitatea de producţie a energiei la nivel naţional.