Maia Sandu retrimite Parlamentului Strategia asigurării independenţei justiţiei. Nu prevede evaluarea judecătorilor şi procurorilor

Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis Parlamentului, miercuri, pentru reexaminare Legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia.

În opinia şefei statului, o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără să prevadă implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor dar şi demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupţie.

Mai este necesară asigurarea verificării efective a declaraţiilor de avere şi interese a judecătorilor şi procurorilor şi elaborarea şi promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei, pentru a permite confiscarea averii pe care funcţionarii publici şi demnitarii nu o pot justifica.

Maia Sandu a solicitat Parlamentului să includă în Strategie acţiunile menţionate. „Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiţie.”

Anterior, şefa statului s-a pronunţat pentru un proces de evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor de către experţi din afara sistemului de justiţie, dar şi din afara ţării, pentru a-i depista şi elimina pe magistraţii incompetenţi sau corupţi. „A trecut suficient timp şi avem suficiente dovezi că sistemul nu se poate curăţa de sine stătător”, a declarat şefa statului la o conferinţă de presă la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe