Malta arestează opt persoane în cazul asasinatului Caruana Galizia

Andrei Popescu
04.12.2017

alte articole

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia (Captură Imagine)
Andrei Popescu
04.12.2017

Opt suspecţi au fost arestaţi în Malta în legătură cu asasinarea jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, a declarat prim-ministrul maltez.

Caruana Galizia, un critic neobosit al corupţiei care a lovit Malta, şi în special al premierului Joseph Muscat, a murit în octombrie într-un atentat cu bombă montată în maşina sa.

Familia jurnalistei a deschis o acţiune în justiţie împotriva poliţiei malteze pentru că nu s-a asigurat că ancheta privind asasinatul este imparţială şi independentă.

Muscat a afirmat într-o declaraţie luni dimineaţă că opt maltezi, dintre care majoritatea au un cazier judiciar, au fost arestaţi.

Poliţia are 48 de ore să aducă acuzaţii sau să îi elibereze.

Familia jurnalistei susţine că asasinatul a fost îndreptat împotriva acesteia din cauza efortului depus de-a lungul anilor pentru descoperirea "corupţiei, criminalităţii, conflictelor de interese şi eşecurilor etice în luarea deciziilor" de către politicieni şi asociaţii acestora.

Cele mai semnificative investigaţii ale jurnalistei asasinate au gravitat în jurul scandalului Panama Papers, o scurgere din arhivele firmei de avocaţi offshore Mossack Fonseca. Scurgerile au documentat o mulţime de canale offshore pe care se vehiculau cantităţi importante de bani, o mare parte din aceştia obţinuţi ilegal.

Guvernul maltez a oferit o recompensă de 1 milion de euro pentru informaţii referitoare la anchetă, iar investigaţia este asistată de agenţi ai FBI şi de experţi în domeniul criminalisticii din Olanda.

Săptămâna trecută, deputaţi europeni au fost trimişi în Malta pentru a monitoriza investigaţia - iar, spre consternarea Bruxelles-ului, aceştia au declarat că sunt "serios îngrijoraţi" de starea statului de drept de pe insulă şi că au plecat "chiar mai îngrijoraţi" - din cauza reticenţei pe care au observat-o în procesul de investigaţie a cazurilor majore.

Luna trecută, Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a transmis ţării un avertisment puternic.

Priemierul Maltei, Joseph Muscat, cel care s-ar presupune că se află la cârma eforturilor de anchetare a asasinatului, a primit interdicţie de a participa la înmormântare din partea familiei jurnalistei.

Joseph Muscat neagă orice învinuiri de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor