RISE Project. Nicuşor Dan: "Nu am ştiut că şeful meu de campanie apare în Panama Papers"

Numele şefului de campanie al candidatului USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, apare în scandalul Panama Papers.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, le-a acordat un interviu jurnaliştilor de la RISE Project în cadrul căruia a aflat că numele şefului său de campanie, Matei Păun, apare în scandalul Panama Papers.

RISE Project: Matei Păun, şeful dumneavoastră de campanie, apare în Panama Papers. Cum l-aţi cooptat?

Nicuşor Dan: Informaţia asta e o noutate pentru mine. (Pe ecranul unui laptop, Nicuşor Dan studiază documentul prin care Păun a fost numit director al firmei din Seychelles. Apoi, întreabă): Ce spune hârtia asta?

RISE Project: Spune că, în 2001, împreună cu alţi trei asociaţi, cu care avea afaceri şi în România, conducea o societate offshore în Seychelles. Cum l-aţi cooptat?

Nicuşor Dan: Este un prieten. L-am cunoscut prin alţi prieteni, în 2012. Ne-a ajutat în campanie. Ne-am mai întâlnit de atunci şi acum s-a oferit să facă această muncă.

RISE Project: Ce presupune această muncă?

Nicuşor Dan: Coordonează logistic întreaga campanie.

RISE Project: Au mai venit oameni în această campanie pe filiera lui?

Nicuşor Dan: Oameni pe care el îi cunoştea, da.

RISE Project: Şi sunt şi pe listele USB?

Nicuşor Dan: Nu, sunt doar două persoane în echipa de comunicare.

RISE Project: Păun e şi membru de partid?

Nicuşor Dan: S-ar putea să fie, la sectorul 1.

Firma pe care Matei Păun (44 ani), şeful de campanie al candidatului USB, a înfiinţat-o în Republica Seychelles (Oceanul Indian) se numea International Solutions. A fost înregistrată în 2001, de Păun şi alţi trei afacerişti, alături de care acesta deţinea deja firme în România.

Întrebat de RISE Project de ce a avut nevoie să creeze o firmă de carton în Seychelles, Păun a spus că nu îşi mai aminteşte de ea şi că nu e un delict să ai o companie offshore. Consultant financiar cu cetăţenie germană şi domiciliu în SUA, Păun a făcut afaceri în România încă din 1997.

Pentru a citi integral interviul acordat de Nicuşor Dan jurnaliştilor de la RISE Project intraţi aici.