Marea Britanie împiedică extrădarea unui hacker în SUA

Janis Sharp, mama lui Gary McKinnon, hacker ce a spart computerele militare americane şi care luptă de peste zece ani extrădarea în Statele Unite (Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
17.10.2012

Regatul Unit a blocat extrădarea unui hacker în Statele Unite, oficialii spunând că el ar fi în pericol dacă va fi trimis în Statele Unite ale Americii.

Secretarul britanic de interne Theresa May a declarat că Gary McKinnon nu va fi trimis în Statele Unite pentru că această acţiune este "incompatibilă cu drepturile sale umane", potrivit The Independent.

Suporterii lui McKinnon, care suferă de depresie şi sindromul Asperger, au spus că există o mare posibilitate ca el să se sinucidă dacă va fi trimis în Statele Unite ale Americii. May a afirmat că el nu este apt pentru a fi judecat acolo.

De asemenea, May a anunţat planurile de a schimba regulile de extrădare ale Marii Britanii şi de a introduce un forum juridic care să permită instanţelor să blocheze anumite tentative de extrădare când sunt în serviciul justiţiei.

Janis Sharp, mama lui McKinnon, a declarat pentru Sky News: "Sunt copleşită. Sunt incredibil de fericită. Vreau să-ţi mulţumesc Theresa May." Statele Unite au dorit extrădarea lui McKinnon din anul 2002, la scurt timp după ce acesta a spart calculatoarele guvernului SUA.

McKinnon admite că a spart calculatoarele armatei SUA şi ale NASA, dar a spus că ceea ce căuta erau dovezi legate de existenţa extratereştrilor, descriindu-i ca "omuleţi verzi", potrivit Daily Telegraph. Dacă ar fi condamnat în Statele Unite, el s-ar confrunta cu 60 de ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor