Marele pericol de a contracta HIV şi hepatită prin injectarea drogurilor

Pastilă desfăcută.
Pastilă desfăcută. (photos.com)

Numărul consumatorilor de etnobotanice care ajung la spital în condiţii grave s-a înjumătăţit anul acesta, dar numărul persoanelor care consumă heroină şi alcool combinat cu diazepan a crescut, anunţă vineri, doctorul Cristina Hudiţă, managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxico-dependenţelor pentru Tineri ”Sfântul Stelian” din capitală în cadrul conferinţei ”Adicţia 2013”.

Pe lângă faptul că numărul celor cu probleme grave legate de consumul de heroină a crescut, este de menţionat că vârsta acestora este mai mică decât în trecut, lucru care atrage atenţia asupra lipsei unei educaţii efective atât în mediul familial şi şcolar dar şi a unui sistem legislativ ineficient, care permite răspândirea acestor substanţe extrem de nocive pe străzile din România.

"Vârsta consumatorilor scade. Asta din cauza lipsei de supraveghere familială, în primul rând. Practic, părinţii au problemele lor, nu-şi urmăresc copiii, iar aceştia intră în tot felul de găşti. Apoi, intervine şi presiunea terţilor. Micuţii intră în consum copilăreşte, dar se ajunge la boala grea, care, de regulă, este o boala psihică", a declarat medicul care a adăugat că în centru vin, zilnic, pentru tratamentul cu metadonă, aproximativ 300 de adolescenţi.

Pe lângă probleme ne natură psihică pe care le produce consumul de droguri, persoanele care folosesc droguri injectabile riscă să se molipsească de boli grave precum HIV, hepatita C şi hepatita B.

Semnalul de alarmă vine din partea Ministerului Sănătăţii în parteneriat cu Societatea Română de Adicţie, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti cât şi a Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxico-dependenţelor pentru Tineri ”Sfântul Stelian” din Capitală.