Marile date ale mandatului reginei Elisabeta a II-a - DOCUMENTAR

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a (Julian Herbert / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2012

În vârstă de 86 de ani, Regina Elisabeta a II-a, sărbătoreşte 60 de ani de la urcarea pe tron, a cunoscut 12 prim-miniştri britanici de la încoronarea sa, în 1953, relatează BBC, rememorând principalele date ale domniei acesteia.

- 2 iunie 1953: Elisabeta a II-a este încoronată la Westminster Abbey. Transmisă de televiziune, care se află la începuturile sale, ceremonia fastuoasă are ecouri fără precedent.

- 1977: pentru a marca 25 de ani de domnie, regina face un turneu în ţările Commonwealth-ului, parcurgând o distanţă de aproape 90.000 de kilometri. Festivităţile grandioase organizate în capitala britanică atrag 11 milioane de turişti.

- 1982: pentru prima dată în patru secole şi jumătate, un suveran britanic şi lider al Bisericii Anglicane, primeşte vizita unui lider al Bisericii Romano-Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea.

- 1992: "annus horribilis" pentru regină. După o serie de scandaluri şi eşecul căsniciilor a trei dintre copiii săi - Charles, Anne şi Andrew - Elisabeta recunoaşte în public dificultăţile cu care se confruntă familia regală.

La 20 noiembrie, un incendiu distruge parţial castelul Windsor. Regina însăşi califică 1992 drept "annus horribilis".

Pentru prima oară în istorie, regina acceptă să plătească impozite pe veniturile personale şi reduce lista beneficiarilor "listei civile".

- 1997: la moartea într-un accident a norei sale, prinţesa Diana, răceala reginei contrastează în mod evident cu durerea exprimată de populaţie. Multe voci cer o monarhie mai umană şi mai aproape de popor.

- 2002: la 9 februarie moare prinţesa Margaret, singura soră a lui Elisabeta, iar la 30 martie mama suveranei, numită tot Elisabeta. Regina-mamă, soţia regelui George al VI-lea, avea 101 ani.

În iunie, Jubileul de aur al reginei (50 de ani de la încoronare) este marcat prin patru zile de festivităţi fastuoase şi evenimente populare.

- 2007: regina şi prinţul Philip sărbătoresc 60 de ani de la căsătorie în 20 noiembrie.

- 2011: la 29 aprilie, prinţul William se căsătoreşte cu Catherine Middleton. Nunta regală a secolului a fost marcată cu fast şi urmărită de milioane de oameni din întreaga lume.

- 2012: în iunie, Jubileul de diamant al reginei (60 de ani de la încoronare) este marcat de patru zile de festivităţi.

De la încoronare, Elisabeta a II-a a înmânat circa 400.000 de titluri sau recompense diverse, a efectuat sute de călătorii oficiale şi a cunoscut 12 prim-miniştri, de la Winston Churchill la David Cameron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor