Marş al secuilor contra regionalizării şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. (www.kelemenhunor.ro)

Duminică va avea loc "Marele marş al secuilor" contra regionalizării şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Evenimentul îşi propune să demonstreze "forţa comunităţii maghiare" şi faptul că "există voinţa necesară de a avea "o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc", informează pe site-ul său UDMR.

Maghiarii vor fi dotaţi de cu mii de steaguri secuieşti iar înaintea marşului, pe dealurile din Covasna, tinerii vor aprinde "focuri ale autonomiei" Ţinutului Secuiesc.

Cu ocazia acestui eveniment, Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a postat pe site-ul UDMR un mesaj pentru maghiarii din România, îndemnându-i să ia parte în număr cât mai mare la acest marş. Pentru secui, afirmă Hunor "autonomia nu înseamnă să fie luat ceva de la cineva, ci să se acţioneze în interesul cuiva".

"27 octombrie este o zi importantă pentru noi toţi. UDMR va participa şi ca organizator la "Marele marş al secuilor". Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre, faptul că avem voinţa necesară de a munci împreună şi de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc, pentru pământul nostru natal. Atunci când decidem asupra sorţii Ţinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor şi comunităţii noastre. Noi vrem şi ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privinţa obiectivelor noastre. Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm şi azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva", a arătat Kelemen.

Liderul UDMR a precizat că, în demersul lor pentru autonomie, maghiarii nu doresc să priveze pe nimeni de nimic. Ei vor doar "puterea de a decide singuri" în chestiuni care îi privesc.

"Nici pe români, nici pe maghiari, nu vrem să luăm nici bunuri, nici proprietăţi, nici decizii, nici drepturi. Cerem însă, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, să avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc", a subliniat Kelemen Hunor.

Marşul secuilor, care a primit toate avizele şi autorizaţiile necesare din partea statului român se va desfăşura duminică, în judeţul Covasna, iar organizatorii mizează pe prezenţa a 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Sunt aşteptaţi maghiari din toată ţară şi din străinătate, în principal din Ungaria, informează Mediafax.

Participanţii vor fi dotaţi de organizatori cu steaguri secuieşti. UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne