Matei Dobrovie: Dodon continuă să alimenteze falsele dezbateri geopolitice

Dodon este criticat pentru dorinţa sa de a modifica Constituţia, astfel încât să deţină mai multe împuterniciri, acesta nefiind decât jocul impus de Plahotniuc şi vândut Occidentului pentru obţinerea finanţărilor europene.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

După ce, marţi, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei, cerând posibilitatea de a dizolva parlamentul, deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie consideră că Dodon continuă să alimenteze falsele dezbateri geopolitice.

„Pentru a introduce acest proiect în dezbaterile parlamentului, Dodon are nevoie de 34 semnături din partea deputaţilor sau de 200 mii de semnături ale cetăţenilor. Partidul Socialiştilor pro-ruşi, care l-a sprijinit pe Dodon în campania electorală are doar 25 mandate parlamentare.

În loc să aibă atitudini clare cu privire la lupta împotriva corupţiei, care afectează viaţa cetăţenilor R. Moldova, Igor Dodon preferă să ameninţe voalat UE şi România cu ”mâna Rusiei””, scrie parlamentarul român pe pagina sa de Facebook.

„De ce face Dodon acest lucru?”, se întreabă retoric deputatul. „Pentru a susţine şantajul, pe care oligarhul principal al R. Moldova, Plahotniuc, vrea să îl vândă Occidentului - dacă UE nu va susţine financiar guvernul fals pro-european, controlat de Plahotniuc, atunci R. Moldova va ajunge sub influenţa Moscovei”, răspunde Dobrovie, adăugând că în felul acesta R. Moldova ar putea fi transformată de către autorităţi într-un spaţiu al instabilităţii şi insecurităţii la graniţele UE.

În opinia parlamentarului român, situaţia nu este însă atât de clară pentru UE, iar prin girarea unei guvernări corupte, Bruxelles-ul riscă să alimenteze dezamăgirea cetăţenilor R. Moldova faţă de UE. „O situaţie de aparentă stabilitate, în care populaţia trăieşte la limita sărăciei şi în care reformele sunt doar mimate, riscă să genereze o criză majoră în anii care vor urma”, a conchis Dobrovie.

Menţionăm că marţi, preşedintele R. Moldova Igor Dodon a afirmat că în prezent Constituţia Republicii Moldova nu conţine prevederi exprese care ar permite poporului să sancţioneze Parlamentul pentru încălcarea obligaţiilor sale de a reprezenta şi realiza interesul poporului, de aceea anunţă că a elaborat şi a trimis Parlamentului spre examinare un proiect de lege de modificare a Constituţiei, pentru a fi oferite mai multe atribuţii instituţiei prezidenţiale. Având mandatul întregului popor, Preşedintelui i-ar fi oferit un grad mai înalt de împuterniciri şi responsabilitate.

„Voi transmite deputaţilor în Parlamentul RM proiectul de modificare a Constituţiei cu îndemnul de a susţine această propunere de revizuire a Constituţiei. În cazul în care, către data de 24 martie curent, propunerea nu va întruni numărul necesar de semnături, vom demara procedura de revizuire a Constituţiei în baza iniţiativei populare”, a declarat Dodon având în vedere organizarea unui referendum republican.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe