Matei Dobrovie: Poroşenko, ca şi Plahotniuc, pozează în singurul garant al stabilităţii pro-europene şi pro-occidentale în faţa ameninţării ruseşti

Se pare că tema geopolitică - mâna Rusiei - folosită de unii demnitari pentru a-şi menţine fotoliile şi status-quo-ul nu prea funcţionează la fel de bine ca până acum, a menţionat Dobrovie în contextul pierderii suferite de Poroşenko în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Alegerile prezidenţiale din Ucraina amintesc foarte mult de situaţia politică din Republica Moldova, consideră deputatul Matei Dobrovie (Grupul parlamentar al PNL). Acesta a mai menţionat că atât în Ucraina, cât şi în Moldova există o nemulţumire puternică a populaţiei faţă de pro-europenii autodeclaraţi care au eşuat să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor, au perpetuat corupţia în loc s-o combată şi s-au îmbogăţit în timp ce populaţia a sărăcit.

Totodată, Dobrovie a specificat că sub poleiala europeană de faţadă, sistemul oligarhic din Ucraina, ce-i drept mai competitiv decât în Moldova, adică având mai mulţi oligarhi, s-ar fi consolidat, invocând agresiunea rusească drept scuză pentru lipsa de reforme în justiţie şi lupta anti-corupţie.

„Poroşenko, ca şi Plahotniuc, pozează în singurul garant al stabilităţii pro-europene şi pro-occidentale a Ucrainei, în faţa ameninţării ruseşti. Tema geopolitică - mâna Rusiei - folosită pentru menţinerea status-quo-ului nu mai prea funcţionează însă la fel de bine ca până acum nici în Ucraina deoarece n-o mai poate oculta pe cea a corupţiei interne”, scrie Dobrovie, pe pagina sa de Facebook.

Cetăţenii resping un sistem putred şi, obosiţi de figurile vechi şi partidele establishmentului, sunt pregătiţi să dea o şansă unor actori politici noi, anti-sistem, chiar şi fără experienţă politică, a punctat Dobrovie, adăugând că aşa se explică surpriza furnizată de actorul Volodimir Zelenski. În opinia acestuia, ucrainenii vor rezultate palpabile şi o schimbare radicală, nu continuarea alternării la putere a clanurilor oligarhice.

„Principalii candidaţi în alegeri au pedalat pe un mesaj naţionalist de consolidare a naţiunii ucrainene şi derusificare care, chiar dacă este de înţeles până la un punct, nu trebuie să încalce drepturile minorităţilor prevăzute în Convenţii pe care Ucraina s-a angajat să le respecte.

Statul român ar trebui să pună cât de repede pe agenda noului preşedinte ucrainean, indiferent care va fi el, această temă importantă, exprimând foarte clar susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei, însă cu condiţia explicită a respectării drepturilor comunităţilor de etnici români. Nu mai ajung promisiuni şi cuvinte de politeţe în limba română a la Poroşenko. Nici ucrainenii în general, nici românii din Ucraina, nu mai au nevoie de vorbe goale, ci vor rezultate concrete, fapte”, a conchis Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe