Matrix în control: creezi problema, oferi soluţia - Preşedintele Forumului Economic Mondial prevede un 1 miliard de refugiaţi

Problema europeană a refugiaţilor s-ar putea amplifica şi mai mult, avertizează şeful executiv al Forumului Economic Mondial, adăugând că numărul migranţilor proveniţi din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord sau Asia ar putea ajunge chiar la un miliard.
Klaus Schwab
Klaus Schwab (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Preşedintele executiv al Forumului Economic Mondial prevede că numărul refugiaţilor care vor călători în nordul Europei va ajunge la un miliard dacă va continua să scadă cantitatea de bunuri de larg consum.

Klaus Schwab a făcut aceste comentarii într-un interviu susţinut înaintea întâlnirii de la Davos, conform Bloomberg.

Multe ţări africane depind de veniturile obţinute din vânzarea petrolului, dar preţul acestuia a scăzut dramatic în ultima perioadă. Schwab susţine că spirala descrescătoare a cantităţii de bunuri de larg consum va avea repercusiuni economice şi sociale.

El consideră că persoana de rând este tulburată de ceea ce se întâmplă în lume şi, din moment ce este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se înţelege impactul deciziilor legiuitorilor, acest lucru a dus la creşterea numărului de politicieni furioşi. Dar, Schwab consideră că soluţia este solidaritatea între naţiunile vestice şi cele în curs de dezvoltare.

Înainte de moartea sa, liderul libian Gaddafi a declarat că tulburările din multe ţări africane şi din Orientul Mijlociu, generate de răsturnarea guvernelor lor, vor cauza un flux de câteva milioane de migranţi către Europa. El a susţinut că Libia a jucat un rol cheie în securizarea Mediteranei.

“Libia ar putea deveni Somalia Africii de Nord, a Mediteranei. Veţi vedea piraţi în Sicilia, în Creta şi în Lampedusa. Veţi vedea milioane de migranţi ilegali. Teroarea va fi uşa următoare”, a declarat fiul lui Gaddafi, Saif, în 2011, conform Sputnik.

Primăvara Arabă a contribuit, dr asemenea, la o migraţie în masă.

Toate acestea au loc în condiţiile în care în majoritatea oraşelor europene au loc mitinguri împotriva fluxului de refugiaţi, arată website-ul Tru News.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat în orăşelul olandez Heesch în această săptămână pentru a transmite legiuitorilor că ei nu doresc refugiaţi şi imigranţi în ţară. Ei au afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Opriţi aiureala cu azilul” şi au aruncat cu ouă asupra clădirii primăriei, conform RT. Acel protest a avut loc înaintea unei dezbateri programate de legiuitori asupra chestiunii refugiaţilor.

Demonstraţii au avut loc, de asemene, şi în Germania şi Suedia.

În plus, criza a determinat un număr tot mai mare de politicieni şi lideri ai unor grupuri anti-migraţie să ceară închiderea migranţilor în centre de azil.