Guvernul a reglementat joi sumele pe care le pot primi azilanţii: circa 1100 de lei lunar

În contextul în care Europa este copleşită de valul de refugiaţi, România, membră UE, se pregăteşte şi ea, aprobând sumele pe care le pot primi azilanţii.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Eugen Horoiu)

Pe fundalul crizei refugiaţilor, Guvernul a adoptat marţi o hotărâre de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul şi instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de întreţinere.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, prin adoptarea hotărârii, Executivul asigură astfel transpunerea totală a directivei europene privind procedurile de azil, precum şi a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitanţilor de protecţie internaţională.

"Hotărârea de guvern aprobată astăzi instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de întreţinere, stabilind totodată condiţiile materiale oferite acestora, situaţiile în care pot fi implicaţi în activităţi în folosul comunităţii centrului de primire, precum şi condiţiile în care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil prevăzut la art.20 lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul în România, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr.331/2015", se precizează în comunicatul de presă remis de Guvern.

Hotărârea de Guvern ia în calcul durata medie a procedurii de azil estimată la 10 luni şi stabileşte, pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult.

Astfel, solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei/persoană/sezon vară şi de 100 lei/persoană/sezon iarnă, la care se adaugă 6 lei/persoană/zi reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presă, servicii de reparaţii şi cheltuieli pentru igiena personală.

În plus, solicitanţii de azil cărora Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) nu le poate asigura cazarea în centrele de primire din subordine pot beneficia de asistenţă materială pentru închirierea unei locuinţe, în valoare de 450 lei/persoană/lună, şi asistenţă materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere, în valoare de 120 lei/lună/persoană pentru sezonul cald şi 155 lei/lună/persoană pentru sezonul rece. Suma acordată lunar pentru chirie scade cu 30% în cazul familiilor cu doi membri şi cu 40% în cazul familiilor cu trei membri.

Inspectoratul General pentru Imigrări poate suspenda acordarea acestor sume şi poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective în cazul în care constată că solicitantul de protecţie internaţională deţine mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat şi poate contribui la suportarea costurilor aferente condiţiilor material de primire şi îngrijirilor medicale, mai precizează Guvernul.

Reamintim că România urmează să primească, potrivit celor agreate la Bruxelles, 6.351 de refugiaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne