Mazăre răsuflă uşurat: condamnat cu suspendare într-un dosar cu prejudiciu de 114 milioane de euro

După aproape 9 ani de la trimiterea sa în judecată, fostul primar Radu Mazăre şi-a primit în final sentinţa în dosarul în care este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri.
Radu Mazăre
Radu Mazăre (sursa imagine: Facebook)
Andrei Pricopie
10.07.2017

Fostul primar de la malul mării, Radu Mazăre, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, în care prejudiciul estimat de procurori se ridică la 114 milioane de euro.

Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti după mai multe amânări nu este însă una definitivă.

Potrivit Agerpres, instanţa a dispus un termen de încercare în cazul lui Mazăre de doi ani, timp în care este obligat să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

În acelaşi dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, au fost condamnaţi la 3 ani închisoare cu suspendare.

Pe de altă parte, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, şi notarul Jean Andrei, soţul Laurei Andrei, preşedinte al Tribunalului Bucureşti, au fost achitaţi.

La rândul lor, Ramona Dospinescu, Cristian Tălpău, Nora Chircă şi Giorgică Giurgiucanu au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare, restul inculpaţilor care apar în rechizitoriu fiind achitaţi.

Mai mult, instanţa a dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri ale Primăriei Constanţa, însă a respins acţiunea civilă a oraşului Năvodari, ca nefondată.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 28 octombrie 2008, la aproape trei ani de la începerea urmăririi penale, alături de alte 36 de persoane. Încă de atunci, procesul a ajuns la un număr de peste 100 de termene, ceea ce l-a determinat pe Nistor Călin, procurorul-şef adjunct al DNA, să declare pentru publicaţia Constanţa noastră: "Sper că se va da o hotărâre definitivă până la prescripţia faptelor".

Cazul pe scurt

Pe perioada de aproximativ 3 ani, noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri pentru a obţine pentru ei sau pentru persoane din anturajul lor, proprietatea asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

„În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire”, potrivit DNA.

Un factor important în obţinerea acestor terenuri a fost subevaluarea majorităţii terenurilor la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale. Printre acestea se numără: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan); terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele) şi terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real, se mai arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Amintim că Radu Mazăre este cercetat de DNA şi în alte dosare legate de retrocedări de terenuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor