Melamina gasita in tot mai multe produse facute in China

Un cumparator prezinta o selectie de ciocolate Cadbury intr-un supermarket din Hong Kong.
Un cumparator prezinta o selectie de ciocolate Cadbury intr-un supermarket din Hong Kong. (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

Numarul de alimente “Made in China” contaminate cu melamina continua sa creasca in jurul lumii, scandalul cu laptele chinez contaminat extinzandu-se acum la ciocolata Cadbury, cerealele pentru copii Heinz si snacksurile Silang House distribuite in Hong Kong.

Wuzhou BingQuan, lapte de soia facut in China, a fost de asemenea testat in Indonezia si este suspectat ca fiind contaminat cu melamina.

Cadbury din Anglia, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de ciocolata, a anuntat luni retragerea a 11 dintre produsele sale. Produsele Cadbury retrase sunt ciocolate ce contin lapte chinez si care sunt vandute in Hong Kong, Taiwan si Australia.

Biroul Asiatic al companiei Cadbury a declarat ca testele preliminare au descoperit niveluri diferite de melamina in 11 tipuri de ciocolata, facute in fabrica lor din Beijing. Ca urmare, compania a emis un ordin de retragere a produselor ca masura de precautie, urmand sa ofere informatii suplimentare dupa ce sunt desfasurate alte teste.

Totusi, conform surselor, unele supermarketuri din Beijing inca vand produsele Cadbury retrase in Hong Kong.

Centrul din Hong Kong pentru Siguranta Alimentara a testat de asemenea pentru melamina alte produse bazate pe laptele chinez. Dupa testare, ei au ordonat negustorilor cu amanuntul sa retraga cerealele Heinz DHA+AA si snacksurile Silang House de pe rafturile lor.

Departamentul indonezian al Sanatatii a descoperit melamina in patru produse bazate pe lapte de soia chinez care au fost importate ilegal in Indonezia. Autoritatile au declarat ca cele patru produse contaminate pe baza de lapte de soia au fost facute de Wuzhou BingQuan Industrial Shareholding Co. Ltd. In provincia chineza Guangxi. Unul dintre produsele pe baza de lapte de soia ce a fost testat pozitiv a fost descoperit cu peste 93 de miligrame de melamina la un kilogram. Acest lucru ridica intrebari daca produsele care nu sunt bazate pe lapte sunt de asemenea infectate.

Dupa anuntarea rezultatelor testarii in Indonezia, Autoritatea Agro-Alimentara si Veterinara din Singapore a declarat ca va testa pentru melamina atat produsele lactate cat si nelactate facute in China.

Autoritatile chineze au declarat ca au decis sa nu mai exporte produse lactate pana cand siguranta acestora nu va fi garantata, a declarat joi un oficial din cadrul Guvernului japonez, relateaza AFP.

Unele informatii au fost oferite de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe